Haagse atleten top tijdens de Gouden Spike

In een zonnig en winderig Leiden hebben atleten van Haag atletiek en AV Sparta zich van hun beste kant laten zien.
De meest opvallende prestaties waren van Netanel Dorothea (AV Sparta) op de 400meter en van Dewi Lafontaine (Haag atletiek) met speerwerpen. Dorothea wist de limiet voor het Europees kampioenschap onder 23 jaar in Tallinn te lopen, waar Lafontaine een halve meter te kort kwam om deze limiet he halen.

De dag begon met Speerwerpen waar twee atleten van Haag aan mee deden, Tosca Smit en Dewi Lafontaine. Waar Lafontaine een mooie tweede plek wist te behalen.
Smit, die volgende week op het EK voor landenteams in actie mag komen, hielt het na 1 geldige worp voor gezien.
Lafontaine die na een hele mooie reeks met worpen, die allemaal verder waren dan dat ze ooit gegooid had, uiteindelijk op 52.94 meter uitkwam. Helaas kwam ze net een halve meter te kort om in Tallinn Nederland te kunnen vertegenwoordigen.
Ook bij het speerwerpen voor mannen kon Dario Podda (Haag atletiek) met een afstand van 68.40 meter ook een mooi tweede plek bemachtigen.
Na het Speerwerpen was het de tijd voor de hoogspringers. Ook hier deed namens Haag atletiek een atlete aan mee. Glenka Antonia had besloten om op 1.72 meter haar wedstrijd te beginnen. Na een mooie strijd tussen Antonia, Hofmans en Weerman. Wist de atlete van Haag Atletiek met een hoogte van 1.78 meter als tweede uit de strijd te komen.
Aan het einde van de dag stond, het laatste technische onderdeel, Discuswerpen op het programma. Hier was Dara Obot (Haag atletiek) van de partij. Na een mooie constante reeks zat de gehoopte uitschieter er deze keer helaas niet in waardoor Obot met 49.31 meter (beste prestatie van het seizoen) genoegen moest nemen met de 3e plaats.

Bij de loopnummers ontbraken de toppers op de 400 meter, omdat deze voor een wedstijd in het buitenland hadden gekozen. Hierdoor ontstonden mogelijkheden voor jeugdige toppers om zich te kunnen laten zien.
Aan het begin van de dag kwam junior David Pronk (Haag atletiek) in actie op de 110 meter horden. Na een goede start en een overtuigende race kwam hij als eerste over de finish met een tijd van 14.03 seconden. Dit zou een ruim persoonlijk record zijn als de wind niet zo hard had gewaaid (2.6 m/s).
Tijdens de 400 meter voor de vrouwen was de wind nog steeds erg aanwezig. Uitkomend voor AV Sparta liep Eline Schwietert na een goede wedstrijd naar een tijd van 56.65 seconden en werd hiermee 6e.
Netanel Dorothea, ook van AV Sparta, mocht direct na zijn clubgenoot uitkomen op de 400 meter voor de mannen. Startend in baan 5 liep hij naar een tijd van 46,40 seconden en daarmee won hij de 400m meter en liep ook nog de limiet voor Europese kampioenschappen onder 23 in Tallinn.
In de hoop dat de wind aan het einde van de dag wat minder zou worden, was de 800 meter naar de avond verplaatst. Tony van Diepen (Haag atletiek) zou hierin een poging doen om de Olympische limiet te lopen. De harde tegenwind zorgde ervoor dat de wedstrijd net te waar was om onder de 1.45.00 te lopen. Van Diepen won wel zijn serie maar met 1.46.83 was het niet voldoende voor de limiet.

Al met al was het een hele mooie atletiek dag waarin de Haagse atleten heel goed gepresteerd hebben. Er is zeker nog kans voor een aantal atleten om limieten te gaan halen om internationaal de Haagse en Nederlandse atletiek op de kaart te zetten.
 

Redactie en Foto’s: Erik de Kleijn