De Olympische droom leeft nog bij de Beachvolleyballers

Donderdag 24 juni stonden de kwartfinales van de CEV Continental Cup Final op het programma. Dit toernooi is ook een Olympisch kwalificatietoernooi. Het land dat de finale weet te winnen krijgt het Olympische ticket en mag dus naar Tokio.
Zowel de mannen als de vrouwen wisten zich voor de halve finale, die vrijdag wordt gespeeld, te plaatsen.

Per land komen er 2 teams in actie het A team van het ene land speelt tegen het B team van het andere land. Als beiden landen 1 wedstrijd winnen is er een “golden match” waar de winnaar van door gaat naar de volgende ronde.

De Nederlandse vrouwen moesten het in hun kwartfinale opnemen tegen de Spaanse vrouwen. Nadat in de middagsessie Van Iersel en Ypma hun wedstijd hadden verloren en Schoon en Stam hun wedstrijd hadden gewonnen, was er dus een “golden match” nodig om te bepalen welk land door zou gaan naar de halve finale en daarmee in de race blijft voor het Olympische ticket.
Je merkte in het begin van de wedstrijd dat er spanning op stond. Aan beiden kanten was het wat rommelig. Maar na een sterk 2e deel van Nederlandse dames wisten Schoon en Stam overtuigend de eerste set te winnen.
Bij het begin van de 2e set waren het de Spanjaarden die sterk begonnen en snel een 4-0 voorsprong pakte. Maar met de tactische ballen van Schoon en het goede block van Stam wist het Nederlandse team relatief makkelijk de overwinning binnen te slepen.

De mannen hadden België getroffen als tegenstander. De mannen De Groot en Boermans schoten uit de startblokken en pakte op een relatief simpele manier de eerste set met 21-12. In de tweede set begon de heren uit België beter te spelen en wonnen de 2e set na een spanend slot waarin Nederland te laat terug in de set kwam. In de 3e set zetten de zuiderburen hun goede spel door. Maar met behulp van het publiek en een reeks hele mooie punten wisten De Groot en Boermans de 3e set en daarmee de wedstrijd naar zich toe te trekken.
Hierna was het de beurt aan Varenhorst en Penninga om Nederland te vertegenwoordigen. Hier begonnen juist de Belgische mannen erg goed aan de wedstrijd en keken de Nederlandse mannen lang tegen een achterstand aan. Maar na een goede service reeks van Varenhorst wist Nederland de achterstand om te zetten naar een voorsprong. Hierna was de weerstand gebroken en werden de eerste en tweede set gewonnen door de Nederlanders.

In het stadion werd gedurende de hele avond, met dank aan de dj’s en het goede spel van de Nederlandse mannen en vrouwen, een feestje gevierd. Een feest voor sportliefhebbers. En zoals een man de hele avond door het stadion riep: “WE GAAN NAAR TOKIO!!”. Maar daarvoor moet er door de mannen eerst vrijdag in de halve finale van favoriet Letland gewonnen worden. De vrouwen spelen vrijdag hun halve finale tegen Noorwegen.

Redactie en Foto’s: Erik de Kleijn