Atletiekweekend voor Haagatleten

Afgelopen weekend hebben Haagse atleten zich wederom van hun beste kant laten zien.
Haag atletiek was met 4 atleten vertegenwoordigd bij Europese Kampioenschappen Atletiek voor landenteams en in Madrid liep Tony van Diepen de limiet op de 800 meter voor de Olympische spelen.

Tony van Diepen deed afgelopen weekend wederom een poging om de limiet van 1.45.20 op de 800 meter te lopen. Vorige week bij de Gouden Spike kwam Van Diepen, mede door de harde wind, net te kort om de limiet te lopen. Dit weekend had hij in Madrid nog een poging om naast de 4×400 meter estafette ook individueel op de 800 meter Nederland op de Olympische spelen te mogen vertegenwoordigen.
Van Diepen kwam na een mooie race in een tijd van 1.45.17 over de finish en dook daarmee drie honderdste onder de limiet.

In Roemenië was het EK voor landenteams ook afgelopen weekend. Nederland komt hierin uit in de First League, het op 1 na hoogste niveau van Europa, alleen de beste 8 landen van Europa komen uit in de Super League.
De competitie bestaat uit 12 landen, op elk onderdeel kunnen atleten punten scoren door 1e tot en met 12e te worden. Nummer 1 krijgt dan twaalf punten en zo verder terug. Het land dat na 2 dagen het meeste aantal punten heeft, heeft gewonnen. De eerste 2 landen na twee dagen promoveren naar de Super League.

Op de eerste dag was het aan Dewi Lafontaine (Speerwerpen) en Solomon Bockarie (4×100 meter). Lafontaine wierp de speer in een constante reeks maar helaas net 3 meter minder ver dan vorige week op de Gouden Spike maar schoorde 4 knappe punten met een afstand van 49.45 meter.
Bockarie kwam helemaal aan het einde van de dag in actie met zijn 4×100 meter ploeg. De estafette is altijd weer een spektakel. Ook deze keer werd er weer hard gelopen en kwam het Nederlandse team met 0.13 sec voorsprong op de nummer 2, in een tijd van 38.81 sec over de finish en zorgde zo voor 12 punten. Omdat de andere Nederlandse atleten ook allemaal goed presteerde sloot Nederland de eerste dag af bovenaan de ranglijst.

Op de tweede dag was het de beurt aan Glenka Antonia (hoogspringen) en Terrence Agard (4×400 meter).
Antonia Sprong na een mooie reeks van 1.72, 1.77, 1.80 en 1.83 (persoonlijk record) naar de 9e plek, wat goed is voor 4 punten. De hoogte was gelijk aan de nummer 6 maar Antonia had er iets meer sprongen voor nodig.
Ook aan het einde van de tweede dag stond er weer een estafette op het programma, dit keer de 4×400 meter. Hoewel het team het dit keer zonder Van Diepen en Dobber moest doen, werd er erg hard gelopen. Als slotloper werd Agard op de finishlijn nog net gepasseerd waardoor de Nederlandse mannen als 2e over de finish kwamen (11 punten) in een tijd van 3.02.49 minuten, dit is maar een tiende boven het Nederlands record.

Nederland eindigde dit weekend op de derde plaats waardoor de atleten volgend jaar weer in de First League uit zullen komen.