Voorbeschouwing ADO Den Haag – Willem II

ADO Den Haag komt op Hemelvaartsdag op eigen veld in actie tegen Willem II, een directe concurrent in de hete strijd om degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. Dat het nog een hete strijd is geworden, heeft ADO Den Haag te danken aan de zeges op Feyenoord (3-2) en PEC Zwolle (0-1). De concurrentie liet punten liggen, waardoor ADO Den Haag nog altijd hoop koestert op een goed einde van dit seizoen. ADO Den Haag – Willem II begint, net als alle andere Eredivisie duels, donderdagmiddag om 14.30 uur. De wedstrijd in het Cars Jeans Stadion staat onder leiding van arbiter Jochem Kamphuis.

ADO Den Haag is bezig aan een imposante reeks. Waar in de eerste 30 wedstrijden slechts tweemaal gewonnen werd, pakte de ploeg van Ruud Brood in de laatste twee duels evenveel zeges. Vorige week bleef ADO Den Haag in het eigen stadion de baas over het Rotterdamse Feyenoord (3-2) en afgelopen zondag werd er nipt gewonnen op bezoek bij PEC Zwolle (0-1) door een treffer van Bobby Adekanye. Opeens is er weer hoop op lijfsbehoud voor de Hagenaars. Met nog twee duels te gaan (Willem II thuis en FC Twente uit) bedraagt de achterstand op een nacompetitieplek twee punten en op een veilige haven drie. Willem II haalde uit de laatste vier wedstrijden drie punten, alleen van RKC Waalwijk werd gewonnen (1-0). Tegen Heracles Almelo (4-0), FC Utrecht (3-2) en PSV (0-2) werd verloren. ADO Den Haag kan donderdag prima zaken doen, mits het wint.

Al 28 keer eerder werd ADO Den Haag – Willem II gespeeld. ADO Den Haag won 14 keer, Willem II 7 keer en evenveel keer werd het gelijk in Den Haag. Eerder dit seizoen speelden Willem II en ADO Den Haag in Tilburg gelijk tegen elkaar (1-1). Beide doelpunten vielen uit een strafschop, Mike Trésor Ndayishimiye scoorde voor de thuisploeg en Shaquille Pinas deed dat voor ADO Den Haag. Beide ploegen pakte ook een rode kaart, Jordens Peters bij Willem II en Tomislav Gomelt namens de gasten. Vorig seizoen kwam Willem II in Den Haag op een 0-2 voorsprong, maar de wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 3-3 gelijkspel.

Programma van de 33ste en 34ste speelronde:

Speelronde 33 – Donderdag 14.30 uur
ADO Den Haag – Willem II

Ajax – VVV Venlo

FC Emmen – SC Heerenveen

Speelronde 34 – Zondag 14.30 uur
FC Twente – ADO Den Haag

VVV Venlo – FC Emmen

Willem II – Fortuna Sittard

Er zijn diverse scenario’s mogelijk na de 33e speelronde van de Eredivisie, we zetten ze hieronder op een rijtje.

ADO Den Haag wint van Willem II:

  • Emmen en VVV verliezen – ADO zestiende of bij een overwinning met zes doelpunten verschil of meer, vijftiende
  • Emmen wint, VVV verliest of speelt gelijk – ADO blijft op een degradatieplaats staan en is afhankelijk van Fortuna Sittard – Willem II en VVV – Emmen in de laatste speelronde
  • Emmen speelt gelijk, VVV verliest of speelt gelijk – ADO zeventiende of bij grote overwinning zestiende
  • Emmen verliest, VVV wint – ADO blijft op een degradatieplaats staan, behalve bij een overwinning van 6-0 of meer op Willem II

ADO Den Haag speelt gelijk tegen Willem II:

  • VVV en Emmen verliezen – ADO blijft op een degradatieplaats staan
  • Emmen en VVV spelen gelijk – ADO moet winnen op de laatste wedstrijddag. De Haagse club is daarnaast de laatste speelronde afhankelijk van Willem II – Fortuna Sittard en VVV – FC Emmen. ADO moet dan sowieso met ruime cijfers winnen en Willem II met ruime cijfers verliezen.
  • Emmen wint – VVV verliest: ADO moet de laatste speelronde met ruime cijfers van FC Twente winnen, Emmen moet de laatste speelronde van VVV winnen of gelijkspelen. Willem II moet met ruime cijfers van Fortuna verliezen
  • VVV wint en Emmen verliest: VVV moet ook van Emmen winnen de laatste speelronde. Willem II moet met ruime cijfers verliezen, ADO met ruime cijfers winnen

ADO Den Haag verliest van Willem II:

  • ADO is zo goed als gedegradeerd. Er is één Houdini-act nog mogelijk: FC Emmen moet met ruime cijfers verliezen van Heerenveen. VVV mag gelijkspelen tegen Ajax. ADO moet daarnaast met zo weinig doelpunten verschil verliezen van Willem II. Daarnaast moet ADO in de laatste speelronde een ruime overwinning boeken op FC Twente en moeten VVV en Emmen de laatste wedstrijd van het seizoen gelijkspelen.

Doelsaldo voor onderling resultaat

Dit is hoe de stand wordt opgemaakt na 34 wedstrijden. In volgorde:

Aantal punten – is dat gelijk,
dan het doelsaldo – is dat gelijk,
dan het aantal doelpunten voor, is dat gelijk,
dan het onderlinge resultaat, is dat gelijk,
dan tellen de gescoorde doelpunten in een uitwedstrijd van de onderlinge wedstrijden dubbel (zoals bij Europees voetbal)
is het dan nog gelijk, dan wordt er geloot.

Redactie: Haagsetopsport.nl

Foto: Archief