Mark Caljouw kwalificeert zich voor de Olympische Spelen

Het is nu definitief: Rijswijker Mark Caljouw (26) heeft zich gekwalificeerd voor deelname aan het mannenenkel van het badmintontoernooi op de komende Olympische Spelen in Tokio. Het was Caljouw zelf die dit heuglijke nieuws op de social media bekend maakte. ‘Mijn grote droom komt uit’, aldus de speler van het Haagse DKC zaterdag op Instagram. Caljouw is hiermee de eerste Nederlandse badmintonner op de Spelen sinds vijfentwintig jaar geleden. In Atalanta werd Nederland toen door maar liefst drie pluimbalspelers vertegenwoordigd, Ron Michels, Jeroen van Dijk en Joris Soerland.

Kwalificatie voor de Spelen gaat op basis van een ranglijst, ook wel de geschoonde ranking genoemd. Ieder land mag slechts een bepaald aantal spelers afvaardigen, en omdat er om die reden veel Aziatische spelers afvallen, komen er automatisch plaatsen vrij voor spelers uit landen met minder badmintonners op de lijst. Zo staat Caljouw op de werkelijke lijst sinds afgelopen week 29e en zou hij niet in aanmerking komen voor deelname, maar op de geschoonde lijst 17e, en dat garandeert wel deelname, want een plek in de top-20 voldoet. Caljouw moet overigens nog wel wachten op de officiële bevestiging van de overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF, maar hij laat weten dat er niets meer mis kan gaan. Volgens eigen berekening is hij namelijk niet meer te achterhalen en wordt zijn Olympisch droom deze zomer werkelijkheid.