Degradatie ADO Den Haag na verloren duel tegen Willem II

Na een 4-1 thuisnederlaag tegen Willem II is ADO Den Haag een speelronde voor het einde van de competitie uit de eredivisie gedegradeerd. Samen met VVV-Venlo moeten de Hagenaars volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie uit gaan komen. ADO Den Haag heeft na de promotie in de voetbaljaargang 2007-2008 twaalf seizoenen in de eredivisie gespeeld.

ADO Den Haag had zich na de 30e speelronde al zo goed als neergelegd bij degradatie. Na de overwinningen op Feyenoord en PEC Zwolle gloorde er echter weer hoop voor het elftal van trainer Ruud Brood. De Hagenaars kregen op Hemelvaartsdag al snel de deksel op de neus na een vroege achterstand tegen de Tilburgers. Het matige samenspel verzandde vervolgens in een duel van Haagse zijde zoals dat al dertig duels lang was te zien. Veel balverlies, slechte passing en een groot gebrek aan vuur in het spel. Even speelde de assistent-scheidsrechter en de VAR een hoofdrol bij de 0-2. De volledige ADO Den Haag elf bleef stilstaan na een snel vlagsignaal vanwege buitenspel. Arbiter Kamphuis honoreerde dat vlagsignaal, maar moest na nadere bestudering door de VAR het tweede Tilburgse doelpunt toestaan. Bovendien miste Nasser El Khayati uit een strafschop de kans om bij een 2-0 achterstand de aansluitingstreffer aan te tekenen. 

Na de 0-3 ruststand (twee treffers van  clubtopscorer Vangelis Pavlidis en een doelpunt van Kwasi Okyere Wriedt) wisselde Brood drie spelers. De geroutineerde Kramer, Vejinovic en Mokhtar moesten voor nieuw elan zorgen in de Haagse elf. Even lukte dat door een treffer van Michiel Kramer, maar het was wederom Wriedt die doelman Fraisl verschalkte: 1-4. 

Het seizoen is als een langzaam opgebrande nachtkaars uitgegaan. Een dubbel rampjaar voor de club uit de residentie. Degradatie uit de eredivisie en een  club in grote financiële problemen. ‘Uithuilen en opnieuw beginnen’ is dan meestal de clichématige dooddoener. In dit geval moet ADO Den Haag eerst de juiste keuze op een gezonde toekomst maken. Genoeg investeerders met een Haagse achtergrond die in willen stappen. Alleen is het nu wachten op het juiste moment onder de beste omstandigheden.

Wanneer de club gered wordt, is het te hopen dat men net als in 1989 binnen een jaar kan terugkeren in de eredivisie. Dat dat geen vanzelfsprekendheid is, heeft ADO Den Haag al eerder ondervonden. De club speelde vanaf 1992 tot en met 2003 elf achtereenvolgende seizoenen in de toenmalige eerste divisie.

Redactie: Ronald Mooiman

Foto’s: Martin van Oostveen