Geïrriteerde Caljouw naar kwartfinale EK badminton

De Rijswijkse badmintonspeler Mark Caljouw (26) heeft zich donderdag in Kiyv geplaatst voor de laatste acht in het mannen enkel op het hoogste Europese podium. Caljouw, nummer 29 op de wereldranglijst en in de nationale competitie uitkomend voor het Haagse Dunlop-DKC, had op court 1 in de Oekraïense sporthal wel drie sets nodig voor zijn zege op de taaie Zweed Felix Burestedt (WR-58), 13-12, 21-16, 21-17.

In de eerste set leek er geen vuiltje aan de lucht voor de zich in Denemarken op de komende Olympische Spelen voorbereidende Caljouw. Hoe anders ging het in de tweede set, die de sterk verdedigende Burestedt met 21-16 naar zich toe trok. Caljouw liet de scheidsrechter merken zich te ergeren aan het getreuzel bij het serveren van zijn leeftijdgenoot aan de overkant van het net. Mede door verlies aan concentratie ging de twee set naar de Scandinaviër, waardoor een derde, beslissende set nodig was.

In die set raakte de bij BC Randstad in Rijswijk groot gebrachte Caljouw nog geïrriteerder, vanwege een scheidsrechterlijke dwaling. De lijnrechter gaf aan de shuttle uit was, maar de referee gaf in. Na hevig protest van Caljouw werd het punt opnieuw gespeeld. Bij het wisselen van de helft in de derde set keek Caljouw nog tegen een 11-5 achterstand aan, en leek een vroegtijdig afscheid van het hoogste badmintonpodium in Europa voor hem slechts een kwestie van tijd. Caljouw kwam echter sterk terug waardoor de laatste minuten van deze beslissende set een bloedstollend karakter kregen. Bij 17-17 was het nationaal kampioen Caljouw die, toch nog enigszins verrassend, uiteindelijke met 21-17 aan het langste eind trok.
Vrijdag speelt Caljouw, 5e geplaatst tijdens dit EK, in de kwart finales tegen de als vierde geplaatste Deen Hans-Kristian Vittinghus.

Eerder op de donderdag verloor Hagenaar Joran Kweekel (WR-116), uitkomend voor Drop Shot, zoals verwacht van de sterke Deen Rasmus Gemke (WR-12). Toch verdient Kweekel een pluim omdat hij één set op zijn naam wist te brengen (17-21, 21-13, 21-15).

Robin Tabeling (Dunlop-DKC) plaatste zich met zijn partner Selesa Piek (Duinwijck Haarlem) voor de kwartfinales in het gemengd dubbel. In deze kwarfinales ontmoeten zij het als derde geplaatste Duitse duo Lamsfuss/Herrtrich.