Chaos bij overname aandelen ADO Den Haag en chaos op het veld

Medio 2014 verkocht Mark van der Kallen voor 9,9 miljoen euro aandelen aan het Chinese United Vansen. Sindsdien is er het nodige gezegd en geschreven. De relatie met United Vansen is een stormachtige. In december 2016 stonden beide partijen tegenover elkaar bij zowel de Ondernemerskamer als ook bij de Haagse rechtbank.

De relatie tussen beide partijen leek flink flink verbeterd. Eind februari/begin maart kwamen echter de eerste berichten naar buiten kwamen dat UVS zijn betalingsverplichtingen (weer) niet nakwam. UVS stortte de afgelopen jaren een flink aantal miljoenen op de Haagse bankrekening. Inclusief de door de rechter destijds bepaalde vergoedingssom van een kleine 2,5 miljoen euro. 9,9 miljoen euro werd betaald aan Van der Kallen. Het bedrag dat in de Haagse club is geïnvesteerd, is inmiddels opgelopen tot een slordige 23 miljoen euro.

In de overeenkomst tussen de Haagse BVO en het bedrijf van Wang Hui staat dat de Chinezen jaarlijks een agiostorting op de rekening van ADO moeten doen. Sinds de start van het huidige seizoen is er echter geen cent meer overgemaakt. Toen ADO United Vansen om opheldering vroeg, was het antwoord: ‘Wij willen en kunnen niet meer betalen’.

Algemeen Directeur Mo Hamdi, gaf aan het begin van het seizoen nog aan dat UVS zich de laatste jaren een verantwoordelijke aandeelhouder heeft getoond door de gemaakte verliezen steeds aan te vullen. Na de recente betalingsweigering is hi inmiddels de derde directeur bij wie United Vansen de geldkraan dichtdraait. In 2016 en 2017 overkwam de voorgangers van Mo Hamdi, Jan Willem Wigt en Mattjijs Manders,  hetzelfde.

Overnamekandidaten

Begin maart kwam het bericht naar buiten dat Vantone Investments Holding Limited op het punt stond een Chinese club over te nemen. Het bedrijf Vantone  is grootaandeelhouder van UVS , die op haar beurt de aandelen van ADO bezit.

In maart hoopte Vantone de deal met de Chinese club Tianjin Tianhai af te ronden waarbij het de bedoeling was dat UVS deze club zou gaan leiden. Het zou ADO veel voordelen gaan bieden op financieel en sportief gebied.

Hierna werd het akelig stil, Deze stilte werd veroorzaakt door de policy  van de Chinezen (lees Chinese overheid) met betrekking tot het investeren van Chinese bederijven in buitenlandse clubs. Deze policy is 180 graden gedraaid en wordt er, vooral in Europa,  getracht op zo voordelige wijze, zonder te grote  financiële offers en vooral zonder gezichtsverlies, clubs van de hand te doen.

Clubs te koop

Inmiddels staan onder meer het Italiaanse Internazionale, de Britse clubs Wolverhampton Wanderers, West Bromwich Albion en Southampton en het Tsjechische Slavia Praag te koop.

Eén van de andere beoogde overnamekandidaten, het Zwitserse Cosinus Group Capital Partners, dat zijn handtekening had gezet onder de voorwaarden voor overname van de Haagse BVO, heeft naar verluidt inmiddels afgezien van de overname. Dit werd al een beetje duidelijk toen deze in Zwitserland  gevestigde investeringsmaatschappij, geleid door Hagenaar Anthony Rothengatter, al diverse malen de deadline voor betaling van de overnamesom met UVS had laten.

Een andere mogelijke overnamekandidaat die op de achtergrond meespeelt is het Amerikaanse Otium Groupon uit New York waarbij Steven de Haseth (van 2002-juli 2008 werkzaam bij ADO ondermeer als Commercieel Directeur) op LinkedIn als connectie vermeld staat.

Als ‘derde kandidaat’ is inmiddels NewCity Capital van de Amerikaan Chien Lee(ondermeer eigenaar van Barnsley, KV Oostende, AS Nancy en Esbjerg) opgedoken en schijnt zich bij UVS gemeld te hebben. 

Overigens als één ding de recente geschiedenis heeft duidelijk gemaakt, is het wel dat je bij de verkoop van een voetbalclub vooral geduld moet hebben. En daarbij komt dat de restricties zes, zeven jaar geleden nog een stuk minder streng waren dan momenteel het geval is.

Kortom wie en wanneer de aandelen van UVS gaat overnemen is op dit moment van schrijven nog allerminst zeker en duidelijk.

Sportief

Met de in de zomer en winterstop aangetrokken Janmaat, Vejinović, Mokthar, Gomelt,Fraisl, Adekanye, El Khayati en Familia-Castillo en het vertrek van veel oudgedienden als Immers, Beugelsdijk, Meijers, Malone, Falkenburg en Bakker, een na acht wedstrijden ontslagen trainer staan de Hagenaars nu na 28 wedstrijden stijf onderaan en is een teruggang naar de Keuken Kampioen Divisie ‘onvermijdbaar’.

Haalde Aleksander Rankovic uit de eerste acht wedstrijden vier punten, zijn opvolger Ruud Brood peurde uit de volgende twintig wedstrijden elf punten (één overwinning en acht gelijke spelen). Waar menig trainer met zo’n trackrecord vriendelijk bedankt zou zijn voor ‘bewezen’ diensten lijkt Brood onaantastbaar en ziet vooral hij het nog steeds zitten en kan hij, naar eigen zeggen, nog steeds de spelers motiveren. Waarom is er na het aantrekken van de vorengenoemde spelers geen sportieve verbetering (lees het meer winnen van wedstrijden) opgetreden?

Fysieke gesteldheid

Al eerder is gebleken dat het aantrekken van spelers tijdens de transferwindow in de winterstop zelden of nooit tot een sportieve verbetering heeft geleid. Het niveau van dergelijke spelers is. als ze niet wedstrijdfit zijn. meestal geen echte kwaliteitsimpuls en de betreffende spelers missen te vaak wedstrijdritme. Vaak hebben dit soort spelers elders de bank hebben warm gehouden of de laatste maanden of langer niet meer kunnen  bogen op competitie voetbal op niveau.

Bij ADO is dit laatste aanwijsbaar het geval (Zuiverloon, Janmaat, Vejinović, El Khayati, Gomelt) en dan doet de vraag zich voor, behoudens hopen tegen beter weten in, waarom trek je dergelijke spelers aan zonder je voldoende erin te verdiepen of deze spelers  fysiek wel in staat zijn om met het mes tussen de tanden op het veld te strijden om ADO te behouden voor de Eredivisie. De huidige positie op de ranglijst is het antwoord op deze vraag!

Toekomst ADO Den Haag

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid moeten de supporters zich komend seizoen in het Cars Jeans Stadion instellen op KKD voetbal op de vrijdagavond met ondermeer tegenstanders als Jong AZ, Jong Utrecht, Jong Ajax, Helmond Sport en TOP Oss.

Ondanks een contract tot medio 2022 (onbekend is of ADO en Brood een vertrekclausule hebben afgesproken bij degradatie) is de vraag of het verstandig is om met de 58-jarige in Gorinchem geboren trainer door te gaan. Afkopen van zijn nog één jaar doorlopend contract in de huidige gegeven omstandigheden en de zeer wankele financiële situatie van de Hagenaars vormt ook weer een risico maar doorgaan is ook zeker niet aan te bevelen.

In mijn optiek is het veel verstandiger om een Haagse trainer met bewezen kwaliteiten (Edwin Grünholz, tactisch ijzersterk en momenteel werkzaam bij 2e divisionist Quick Boys) aan te trekken die de Haagse mentaliteit kent en goed is ingevoerd in wat er rondloopt in de regio als het gaat om bruikbare voetballers voor KKD niveau. Deze eventueel aangevuld met een paar bruikbare en fitte routiniers.

Voor wat betreft een nieuwe Technisch Manager/Directeur, die samen met de trainer de kar moet gaan trekken, zouden Stan Valckx of de in Den Haag geboren Mo Allach uitstekende kandidaten zijn. Of deze kandidaten haalbaar zijn is nog maar zeer de vraag.

Afrondend: Het is wel duidelijk dat er op technisch gebied een frisse wind moet gaan waaien bij de Hagenaars!    

Redactie: Rob Blankenstein (ADO watcher)