Tony van Diepen (Haag) wint twee EK-medailles

Tony van Diepen, die uitkomt voor Haag atletiek, heeft op de Europese kampioenschappen atletiek in Torun (Polen) individueel de zilveren medaille gewonnen op de 400 meter, achter de Spanjaard Husillos en voor landgenoot Bonevacia. 

In 2019, tijdens het EK-indoor atletiek in Glasgow, wist hij al beslag te leggen op de 3e plek in een toen Nederlands record van 46.13 sec.

Ook wist hij met het Nederlandse team op de 4×400 meter de Europese titel te veroveren.  

In Torun begon Van Diepen niet als de snelste atleet van Nederland op de 400 meter aan het Europese kampioenschap nadat Liemarvin Bonevacia bij het Nederlands kampioenschap het Nederlandse record had aangescherpt (45.99 sec).

In de serie won Van Diepen door een hele goede laatste 100 meter zijn serie en dat bleek ook voldoende te zijn om als tijdsnelste naar de halve finale te gaan. In de halve finale herhaalde hij dit kunststukje. Zijn laatste 100 meter waren zo sterk dat hij als winnaar van zijn halve finale over de finish kwam. Met zijn tijd van 46.06 sec ging hij al snelste van alle atleten door naar de finale.

In de finale had Van Diepen een goede start maar hij kwam in het gedrang tussen de Nederlanders Bonevacia en Dobber achter de Spanjaard Husillos. De laatste 50 meter kon Van Diepen een gaatje vinden maar dit was net te laat om de Spanjaard ook te kunnen passeren.

Bij de 4×400 meter estafette begon Nederland als de grote favoriet aan de finale.  Deze favorietenrol maakte het team vanaf het eerste moment al waar.  De goede start van eerste loper Dobber die als eerste het stokje doorgaf aan Bonevacia was een goed begin van deze finale. Bonevacia kon deze positie goed verdedigen. Waarna Angela en Van Diepen de voorsprong konden behouden. Zo kwam Van Diepen als eerste over de finish en was zijn tweede medaille van dit Europese kampioenschap een feit.