Eenmaal goud en tweemaal zilver voor de Nederlandse zeilequipe in Portugal

In de week van 8 tot en met 13 maart waren er internationale zeilwedstrijden in Vilamoura, in het zuiden van Portugal. Naast de Wereldkampioenschappen zeilen in de 470 klasse waren er ook de Europese kampioenschappen in de RS:X klasse, in beiden klassen worden op de Olympische spelen ook medailles uitgereikt.
De Nederlandse vrouwen Afrodite Zegers en Lobke Berkhout veroverde in de 470 klasse de zilveren medaille en in de RS:X klasse wisten Kiran Badloe de gouden medaille en Lilian de Geus de zilveren medaille mee naar Nederland te nemen.

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout komen uit in de 470 zeilklasse, waar er met 2 personen in een 4,70 meter lange zeilboot gezeild wordt. Het duo begon de eerste dag in moeilijke omstandigheden redelijk waardoor ze na een 7e, 3e en een 22e plek op een 6e plek in het klassement stonden. De tweede dag werden er door het duo solide races gevaren waardoor ze op de 6e plek bleven staan. Op de derde en de vierde dag werd door in een mooie reeks van 3e, 3e, 3e en 4e de weg naar boven ingezet en Zegers en Berkhout op de 2e plek achter de Spaanse boot van Mas en Cantero begonnen aan de medalrace.
In de medalrace moest de Nederlandse boot 2 plaatsen voor de Spaanse boot eindigen om wereldkampioen te worden. De eerste 3 boeien werden door Zegers en Berkhout als 2e gepasseerd met de Spaanse boot 3 of 4 plekken achter het Nederlandse duo. Uiteindelijk kwamen Zegers en Berkhout als 3e over de finish, de Britse boot als 4e en de Spaanse boot als 5e. Hierdoor was het feest in de boot van Zegers en Berkhout, echter kreeg de Britse boot een straf waardoor de Spaanse boot alsnog als 4e in de uitslag kwam en Zegers en Berkhout genoegen moesten nemen met de zilveren medaille.

Voor Kiran Badloe, in de RS:X klasse, verliepen de wedstijddagen wisselend, waar hij na dag 1 de eerste race had gewonnen en bovenaan het klassement stond, was het tweede dag erg wisselvallig. Op de 3e dag wist hij zich, door drie keer de race te winnen, weer bovenaan het klassement plaatsten. Badloe verloor in de laatste 3 racen 1 plekje in het klassement waardoor hij op de 2e plek begon aan de medalrace.
Sil Hoekstra was de andere Nederlander die actief was in RS:X klasse, met een stabiele reeks stond hij na 11 races op de 12e plek waardoor hij zich net niet plaatste voor de medalrace.
In de medalrace moest Badloe de Israëliër Elimelech achter zich houden om de Europese titel te kunnen veroveren.  Bij de start van de race lag het hele veld dicht bij elkaar, na een sterke race waarin Badloe bij elke boei 1 plek opschoof en zo in het laatste deel zelfs de koppositie wist te veroveren kwam hij als eerste over de finish en pakte daarmee ook de Europese titel.

Lilian de Geus begon haar eerste dag met en 10e plek in de RS:X klasse. Omdat dit de enige race was op de eerste dag was dit ook de stand aan het einde van de dag. In de hierop volgende dagen wist De Geus met goede prestaties de weg omhoog in te zetten. Waardoor De Geus de medalrace als 3e begon.
De titel voor De Geus leek voor de race te hoog gegrepen al hadden in theorie de plekken 1 tot en met 4 nog kans om Europees kampioen te worden. Na een hele goede start en het kiezen van de andere kant van het water dan dat haar concurrenten deden wist De Geus vanaf het begin tot het einde de race te leiden. Zo kon De Geus dankzij haar eerste plaats in de race nog een plek in het klassement te stijgen en was de zilveren medaille een feit.

Redactie: Erik de Kleijn