The Hague Royals in basketballthriller niet langs Yoast United

In een gelijk opgaande en bij vlagen enerverende wedstrijd moesten The Royals de overwinning uiteindelijk aan het Gelderse Yoast United laten: 68-73. Dat het verschil pas in de laatste twee minuten werd gemaakt laat al zien dat er meer in had gezeten. En wellicht was dat met volle, meelevende tribunes ook gebeurd, want er viel veel te genieten van de Haagse profs.

Van de bezoekers was van tevoren bekend dat ze de verrassing zijn van de Dutch Basketball League dit seizoen. Het spel is gebaseerd op veel drietjes en een gevaarlijke point guard in Austin Luke, die slim de schutters weet te vinden. Het wekte dan ook geen enkele verbazing dat de eerste twee schoten van afstand gelijk binnenvielen. De Hagenaars stelden daar een aantal mooie individuele acties tegenover, zodat het begin van de wedstrijd geheel in evenwicht was. Bij 6-6 stokte de dadendrang van beide teams en overheersten de verdedigingen. De rest van het eerste kwart was meer spannend dan goed en er werd nog weinig gescoord.

Aan het begin van het tweede kwart liepen de Gelderlanders door – alweer- driepunters uit naar 17-22. In deze fase werd vooral het veelvuldig missen van vrije worpen voelbaar. Ook zochten de Haagse point guards te vaak te moeilijke oplossingen. Zo kon Yoast United , nadat het eerst 26-26 was geworden , weer uitlopen naar een 30-38 ruststand. Inderdaad, door twee driepunters in de laatste minuut.

Spectaculair
Dat bij iedereen een terecht gevoel overheerste dat deze wedstrijd nog lang niet gespeeld was bleek in de derde periode. Er brak een periode aan waarin The Royals wellicht het beste en zeker meest spectaculaire basketball in hun bestaan speelden. De verdediging met de naar hartenlust reboundende en (power) blokkende Bart Bijnsdorp en de overal aanwezige Alhassan Barrie als cipiers zat potdicht en Daveidas Kumelis die tot dan zeker niet foutloos had geacteerd kreeg het op zijn heupen.

Een knetterende dunk van Bijnsdorp en een onmogelijk verre driepunter van Kumelis vormden de hoogtepunten waarmee de wedstrijd werd omgedraaid. De tegenstander werd aan het wankelen gebracht. Met 58-53 hadden de Royals de aanvankelijke achterstand omgezet in een kleine maar belangrijke voorsprong.

Fouten
In de laatste periode was de spanning te snijden. Het ritme van de wedstrijd werd onderbroken door veel vrije worpen waarbij The Hague Royals teveel fouten tegen kregen. Bij 66-66 op twee minuten van het einde was de spanning nog steeds om te snijden. Helaas was Yoast United uiteindelijk het best tegen de druk bestand. De combinatie van de heersende Luke en de heel makkelijk scorende Keime Helfrich – 23 punten – bleek beslissend te zijn en bij de Hagenaars ontbrak de rust en de koelheid om het af te maken.

Al met al overheerste na afloop de teleurstelling van het niet kunnen behouden van een beslissend lijkende voorsprong, maar toch moet er ook een gevoel zijn van trots zijn dat een team uit de top 6 heel opgelucht naar het oosten zal zijn afgereisd. Met publiek gaat het pas echt spoken in de Sportcampus, zoveel is wel duidelijk. Topscorer werd wederom Daveidas Kumelis (18 punten) met een puike tweede helft.

Redactie: Ruud van de Graaf
Fotografie: Frank van der Leer