Historische overwinning Royals mooiste verjaardagscadeau

In de Sportcampus hebben de basketballers van The Hague Roayals hun eerste wedstrijd in de Dutch Basketball League gewonnen. De Hagenaars wonnen na een spannend duel met 85-78 van Almere Sailors.

Voor de wedstrijd zei hij het nog, de bijna jarige voorzitter Mart Waterval van The Hague Royals. Zijn mooiste cadeau zou een eerste overwinning van de Royals zijn. Misschien een wat optimistische wens, gezien de nederlaag met 20 punten verschil die The Hague Royals een aantal weken geleden in een oefenwedstrijd tegen mededebutant Almere Sailors leden. Maar wensen mag je altijd en The Royals deden alles om de wens uit te laten komen.

Het begin van de wedstrijd was een zenuwachtige bedoening. Na 4 minuten stond de tussenstand 2-2 op het bord. Het zei iets over de spanning bij beide teams. Geleidelijk aan kwam men toch in het ritme, Almere door middel van effectieve driepunters, en de Hagenaars door mooi opgezette aanvallen en spectaculaire individuele acties. Die aanvallen werden meestal opgezet door de weer teruggekeerde Deividas Kumelis, die een dijk van een wedstrijd speelde. Goed ondersteund door een voor elke bal knokkend team, met een weer opvallende Bart Bijnsdorp, liepen de Royals uit in het eerste kwart.
Er was scherpte en het team werkte goed geconcentreerd. Geen enkele turnover en een bijna perfecte vrije worp score waren daar de tekenen van. Met een spetterende dunk werd de tussenstand 25-19 na het eerste kwart bereikt.

• Basketbal The Hague Royals

In het tweede kwart liepen de Royals snel uit naar een 10 punten voorsprong, maar Almere gaf het zeker niet op. Hun drietjes bleven vallen en bovendien beschikten ze in Eamonn Joyce een moeilijk te stoppen uitblinker die de teams weer bijna op gelijke hoogte bracht. Met een kleine versnelling van de Royals kwam de ruststand 43-38 op het bord.

De tweede helft begon gelijk met een Haagse steal en de toon was gezet voor een spannend gevecht, met tomeloze inzet en van beide kanten fysiek maar sportief spel. Telkens wanneer guard Kumelis echt aanzette, liepen de Royals weer wat uit, maar telkens lieten de Royals Almere ook weer in de wedstrijd terugkomen. Aan het eind van derde periode was het zeker nog geen uitgemaakte zaak dat The Hague Royals historie zou schrijven : 62-57.

Aan het begin van het vierde kwart was het vooral de gezonde Haagse agressie die het verschil maakte. Rebounds en steals waren allemaal voor de Royals die fel werden aangemoedigd door de spelers op de bank. Met een tussenstand van 71-61 hing een overwinning in de lucht. Vooral Alhassan Barrie maakte zich geliefd bij iedereen – behalve de tegenstander natuurlijk – met een aantal acties waarbij hij ballen onderschepte en elk duel, maakte niet uit met hoeveel tegenstanders, won. En hoewel de Sailors nog met een uiterste krachtsinspanning probeerden terug te komen, kregen ze nooit echt uitzicht op de zege. Zelfs de driepunters begonnen bij de Hagenaars tegen het eind van de wedstrijd te lopen met hierbij een goede rol voor Jens te Velde.
Al ruim voor het laatste fluitsignaal stonden de weinigen die het bij mochten wonen al op de banken. De eerste punten werden hartstochtelijk gevierd en Mart Waterval had zijn cadeau binnen.

Met allerlei records erbij: 85 punten in een wedstrijd, 4 spelers in de dubbele cijfers en Deividas Kumelis met 22 punten all time club topscorer in een wedstrijd. De toekomst zag er meteen een stuk zonniger uit in het lastige eerste seizoen en Dutch Basketball League weet nu dat The Hague Royals een team is om geducht rekening mee te houden. Eindstand 85-78.

Redactie: Ruud van de Graaf
Fotografie: Frank van Leeuwen