Uitvaart Joost Bellaart op de Amstel

Joost Bellaart heeft enorm veel betekend voor de Hockey Club Klein Zwitserland.
“Beter Van Niet, Ik Heb Nu Eenmaal Zware Botten ” sprak Joost met een grote grijns op het gezicht als spelers begonnen over zijn gewicht en vroegen of hij een rondje meeliep tijdens de conditietraining. Flamboyant, kleurrijk en met een zelfverzekerde vaardigheid. Een te zwaar lijf met een groot klein hart.

Succescoach met van 1976 tot 1981 maar liefst vijf opeenvolgende landskampioenschappen voor Klein Zwitserland en twee Europacups (de voorganger van de Euro Hockey League).

Het begon allemaal in 1971, waar een mixed hockeyteam van TOGO een toernooi speelde bij de hockeyclub Middelburg. Na een wedstrijd bleef een scheidsrechter gezellig met het TOGO team een biertje drinken. Hierbij bleek dat hij op de HALO in Den Haag studeerde. Binnen een maand was het geregeld: Joost werd lid van TOGO, speelde nog in heren 1 en maakte deel uit van het laatste TOGO bestuur in 1973.

Na de fusie met HHIJC in 1974 ontstond Hockey Club Klein Zwitserland.

Naast zijn werk als gymnastiekleraar op de Vrije School kreeg hij interesse in het coachen. Op clubniveau coachte Joost nog de dames en heren van Klein Zwitserland, dames Amsterdam en Bloemendaal en de heren van Laren. Zijn kleurrijke loopbaan bracht hem ook bij de nationale ploeg van Italië en het Franse Racing Club de Paris.

Voor de KNHB was Joost actief als bondscoach voor Jong Oranje en Oranje heren waarmee de Champions Trophy in 2002 en 2003 werd gewonnen.

Voor al zijn inzet en vele activiteiten voor Klein Zwitserland werd Joost in 2000 benoemd tot Lid van Verdienste.
Waar Joost kwam zwaaiden deuren open en was er leven in de brouwerij. In September van dit jaar vierde Joost nog met het WK elftal het wereldkampioenschap dat in 1990 werd gewonnen. Kort daarna werd acute leukemie geconstateerd.
Joost, levensgenieter pur sang, laat zijn eerste dochter Joosje, partner Fleur en kinderen Willem en Emma achter.

Dank voor al je energie, kennis en vrolijkheid

Joost is 69 jaar geworden.


Bert Visser, Ties Kruize en Maurits Crucq

Vanwege de huidige omstandigheden zal de afscheidsbijeenkomst van Joost in besloten kring plaatsvinden op dinsdag 29 december. Na de plechtigheid vaart Joost door de grachten en over zijn geliefde Amstel. De route van de vaartocht is onder dit bericht opgenomen. Het is de wens van de familie dat een aanzienlijk aantal mensen bereid is Joost een laatste groet te geven “langs de lijn” van de vaarroute en een bloem mee te nemen om die vanaf één van de drie aangegeven bruggen naar de boot te werpen.

Het is ook mogelijk online een condoleance achter te laten via deze link.

Geef een reactie