Gedeelte Cars Jeans Stadion bij te hoge windkracht uit voorzorg tijdelijk dicht

Bij voorspelling van een windkracht hoger dan 8 moeten de stadionring en het veld van het Cars Jeans Stadion uit voorzorg tijdelijk worden gesloten. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders in Den Haag besloten. Dit collegebesluit geldt totdat nader onderzoek bevestigt dat de dakconstructie van het stadion waarin ADO Den Haag speelt ook bij dergelijke weersomstandigheden voldoet. De definitieve uitkomsten van het onderzoek worden eind februari/begin maart 2021 verwacht.

Het Haagse college besloot in augustus 2019 daags na het gedeeltelijk instorten van het dak van stadion van AZ in Alkmaar om een extra veiligheidsinspectie te laten doen in het Cars Jeans Stadion. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern bureau dat ruime ervaring heeft met het ontwerpen en inspecteren van grote en complexe bouwwerken, waaronder stadions. De gemeente Den Haag wil, als eigenaar van het stadion, zeker weten dat de veiligheid in het stadion ook bij zware weersomstandigheden gewaarborgd is. Ook al zijn er vooralsnog geen concrete aanwijzingen dat dit niet het geval is.

De opdracht voor de veiligheidsinspectie was uit voorzorg. Er was en is geen concrete twijfel over de veiligheid van het stadion. Het regulier onderhoud aan het stadion, waaronder conservering van de staalconstructie, is altijd uitgevoerd volgens het onderhoudsplan en het Cars Jeans Stadion beschikte toen, net als nu, over een geldende veiligheidsverklaring. Ook vindt om het jaar een visuele inspectie plaats om deze veiligheidsverklaring te behouden.

Uit de resultaten van de veiligheidsinspectie blijkt tot nu toe niet dat onderdelen van de constructie niet veilig zijn. Op advies van het bureau worden echter nog twee aanvullende onderzoeken verricht om te kunnen garanderen dat de veiligheid ook bij een windkracht hoger dan 8 gewaarborgd is. Het college wil alle veiligheidsrisico’s uitsluiten en gaat daarom tot die tijd bij dergelijke weersomstandigheden over tot tijdelijke sluiting van de stadionring en het veld. Het hoofdgebouw kan in gebruik blijven. Deze voorzorgsmaatregel geldt totdat de aanvullende onderzoeken zijn afgerond en de veiligheid ook bij hogere windsnelheden kan worden gewaarborgd.

Het college heeft de Haagse gemeenteraad en de gebruiker van het stadion over dit besluit geïnformeerd. De aanvullende onderzoeken worden met spoed voortgezet en zodra de uitkomsten daarvan definitief zijn worden deze bekendgemaakt.

Geef een reactie