Column: Is degradatie ADO Den Haag geen ramp ?


Voorafgaande aan de met 2-4 verloren thuiswedstrijd tegen Ajax reageerde Algemeen Directeur Mohammed Hamdi op de vraag van NOS verslaggever Joep Schreuder of degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie geen ramp zou zijn voor de Haagse BVO bevestigend. Argumentatie was dat de weg die de Haagse club dit seizoen is ingeslagen, ‘drastisch’ verjongen en meerwaarde genereren op het veld zodat ADO op de langere termijn zichzelf kan bedruipen en daardoor minder afhankelijk wordt van de Chinese grootaandeelhouder (UVS, red.), de enige juiste is om te overleven.

De actuele situatie op dit moment, in de wetenschap dat de eerstvolgende wedstrijd in het nieuwe jaar gespeeld wordt op zaterdag 9 januari in Waalwijk tegen RKC, is dat er na 14 wedstrijden slechts 7 punten bij elkaar zijn gesprokkeld en dat de 17e plaats op de ranglijst die de Hagenaars op dit moment innemen aan het einde van het seizoen rechtstreekse degradatie betekent.

Vanaf het seizoen 2009/2010 (het seizoen 2019/2020 niet meegerekend) tot en met het seizoen 2018/2019 (tien seizoenen) is het puntengemiddelde voor de 17e plaats 24,4 punten en voor de (veilige) 16e plaats is dat 28,7 punten. Echter, als we uitgaan van de laatste drie seizoenen (het seizoen 2019/2020 weer niet meegerekend) heb je ‘normaal’ gesproken voor de 16e plaats 34 punten nodig (alle drie laatste seizoenen was 34 punten het magische getal was. Met de aantekening dat in het seizoen 2017/2018 VVV op basis van een doelsaldo van -19 zich handhaafde en NAC met een doelsaldo van -16 veroordeeld werd tot de nacompetitie. Het seizoen daarvoor (2016/2017) strandden NEC en Sparta ook op 34 punten maar NEC had een beduidend minder doelsaldo -27 ten opzichte van de Rotterdammers -19 en ging dus de nacompetitie in. Kortom, uitgaande van de eindstand in het rechterrijtje van de laatste drie meetellende seizoenen ‘moet’ de selectie van trainer Ruud Brood nog 27 punten pakken om zich ‘veilig’ te spelen, dus zonder de tombola van de nacompetitie.

Wat zijn de reële kansen voor de technische staf om met de huidige selectie die ’27 punten’ te gaan pakken ? Wat de selectie op dit moment vooral te kort komt is niet alleen kwaliteit maar vooral ook vertrouwen en routine. Ervan uitgaande dat Bijen, Pinas en waarschijnlijk ook Zuiverloon er begin januari er weer bij zijn en wellicht ook nog Daryl Janmaat, mits ADO er met hem uitkomt, dan wordt de kans op punten pakken ‘groter’. Als je je oor te luisteren legt bij de voetbalvolgers en kenners dan zijn de supporters in Den Haag volgend seizoen veroordeeld tot het op de vrijdagavond bezoeken van de thuiswedstrijden in de residentie op het niveau van de Keuken Kampioen Divisie. Volgens analist en oud-ADO’er Aad de Mos die in het AD het materiaal van de Hagenaars gewoon ‘slecht’ vindt, is het enige wat ADO nog kan redden het aantrekken van een goede middenvelder want anders, aldus de Mos, wordt het een kansloos verhaal.

onclusie op dit moment is dat het wellicht hopen is tegen beter weten in maar dat de situatie het bekende gezegde rechtvaardigt dat het nu echt vijf voor twaalf is en dat het spelen in een leeg stadion ook niet echt meewerkt om zonder de steun van de Haagse supporters punten te gaan pakken maar het zal gewoon moeten !

CDe maand januari waarin er zes competitieduels op het programma staan (RKC, AZ en Groningen uit en VVV, Emmen en Sparta thuis) zal minimaal 9 punten op moeten leveren om in de resterende maanden uit de overige 14 wedstrijden de benodigde 18 punten te pakken.

We gaan het zien !

Nog even ter aanvulling: Het is wel een ramp als ADO degradeert en dat niet alleen gebaseerd op sportieve gronden maar vooral ook kijkend naar het financiële plaatje !

ADO Watcher, Rob Blankenstein

Geef een reactie