ADO pas na rust bij de les

ADO Den Haag heeft zondagmiddag met 2-4 verloren van koploper Ajax. De thuisploeg speelde voor rust inspiratieloos, maar herstelde zich na een 0-4 achterstand uitstekend door treffers van Michiel Kramer en de Belg Samy Bourard.

Zonder oud-Ajacied Ricardo Kishna (werd gespaard en bleef op de bank) in het elftal speelden de Hagenaars in de eerste helft zonder wilskracht en leek het zichzelf naar de slachtbank te voeren. Een scenario als bij VVV-Ajax leek voor het elftal van Ruud Brood aanstaande. De Hagenaars speelden met een vijftal verdedigers en twee spitsen in een verdedigende maar realistische opstelling. Ajax combineerde en de Haagse spelers hielden de verdedigende stellingen gesloten, waardoor de thuisclub niet aan voetballen toekwam.

Huntelaar
Het elftal van trainer Erik ten Hag creëerde in het eerste kwartier weinig kansen. Na twintig minuten opende Dusan Tadic de score waarna Klaas-Jan Huntelaar twee minuten later de Amsterdamse productie verdubbelde: 0-2. Na een half uur spelen tekende Zakaria Labyad op aangeven van de Braziliaan Antony de derde Ajax treffer aan. Een minuut later was het weer Huntelaar die zijn 152e eredivisiedoelpunt achter doelman Koopmans werkte. Alle treffers vielen in een tijdsbestek van slechts tien minuten. Vlak voor rust keerde Ajax-doelman Onana een knappe inzet van Michiel Kramer, een van de weinige wapenfeiten van de Ajax-doelman in de eerste helft.

Opvallend
Na rust acteerde een heel ander ADO Den Haag tegen de inmiddels met concentratieproblemen kampende Amsterdammers. De meest opvallende wissel in de rust was het inbrengen van Quincy Promes, de Ajax-speler die de afgelopen week nog ingesloten zat vanwege vermeende betrokkenheid bij een steekincident. In een kerstsfeer met maar liefst acht kerstbomen langs de lange zijde profiteerde het elftal van trainer Ruud Brood van de slecht geconcentreerde Ajacieden. Al na vier minuten lag de bal achter de verbaasd kijkende André Onana. Michiel Kramer was verantwoordelijk voor de eerste Haagse treffer.

Verzorgd
Ineens zag het veldspel van ADO Den Haag er een stuk verzorgder uit en was het samenspel van de Hagenaars vele malen beter dan in de eerste omgang. Samy Bourard liet na een goede pass van Michiel Kramer de Ajax-goalie kansloos na een lange ren vanaf de middellijn: 2-4. Even leken de Hagenaars nog te geloven in een goed resultaat. Een inzet van Kramer werd echter wederom door Onana gekeerd. Verder dan goed spel en twee treffers kwam de nummer voorlaatst van de Eredivisie niet.

Komende woensdag volgt voor ADO Den Haag het belangrijke thuistreffen tegen PEC Zwolle, de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar. Het duel begint om 20.00 uur.

Karakteristieken

ADO Den Haag – Ajax 2-4 (0-4)

Scoreverloop: 20. Tadic 0-1, 22. Huntelaar 0-2, 30. Labyad 0-3, 32. Huntelaar 0-4, 49. Kramer 1-4, 70. Bourard 2-4.

Scheidsrechter: Nijhuis

Toeschouwers: 0

Opstelling ADO Den Haag
Koopmans; Van Ewijk, Del Fabro, Amofa, Kemper (46. J. Mulder), Faye; Pascu (62. Rigo), De Boer, Ould-Chikh (46. Bourard); Kramer (83. Arweiler); Besuijen (62. Philipp)

Opstelling Ajax
Onana, Klaiber, Schuurs, Blind, Tagliafico (46. Martínez), Klaassen, Labyad, Gravenberch (46. Taylor), Antony (46. Promes), Huntelaar (85. Ekkelenkamp), Tadic

Redactie en foto’s: Ronald Mooiman