Cricketfeest op Westvliet

Met honderden toeschouwers op Westvliet en bij vlagen fantastisch cricket was de landelijke Twenty20-finaledag een ongekend succes. Het Amstelveense VRA werd de verdiende winnaar. Gastheer Voorburg CC miste de finale maar net. Een livestream met commentaar van sportverslaggever John van Vliet maakte het cricketfeest compleet.

In de ochtenduren beten VRA en HBS de spits af. Gastcommentator en VCC-clubicoon Tim de Leede voorspelde dat 130 wel eens een winnende score kon blijken en kreeg daarin gelijk. VRA maakte een steady 133/8 met Shiraze Rasool (35 runs) als topscorer. Julian de Meij bowlde 3-20 in zijn vier overs.

HBS kwam geen moment in de wedstrijd. Zonder Tobias Visee is de battingside kwetsbaar en dat bleek wel uit de tussenstand 30/5, mede dankzij een sterk optreden van left arm spinner Luke Hartsink. De pakweg 300 toeschouwers waren getuige van dramatisch batten van HBS. Ook de pas 15-jarige Martijn Scholte, zoon van oud-international Reinout, kon het tij niet keren en dat verwachtte ook niemand van hem. 38 all out was het beschamende eindresultaat.

Inmiddels stroomde het terrein vol met VCC-supporters voor de andere halve finale: Sparta-VCC. VCC batte na gewonnen toss. ‘Runs on the board’ was het idee en daar moest Sparta zich dan op stukbijten.

Helaas voor VCC pakte dat anders uit. Het team kwam de langzame start (15/1/5) en de vrije snelle val van het eerste wicket niet meer te boven, zeker niet toen Bas de Leede ook nog eens ‘uit’ werd gegeven. De ervarener spelers De Grooth en Kingma werden, in een poging om te versnellen, beiden gevangen op mid on. Het was aan Philippe Boissevain, Floris de Lange en Tobias Nota te danken dat er nog 85 runs in de boeken kwamen.

VCC heeft echter een sterke aanval en knokte voor wat het waard was. Toen Bas de Leede een onmogelijk hoge vangkans van topbatsman Lenert van Wyk vasthield, kwam er weer vertrouwen in de ploeg. Naast Bas de Leede (3-13) namen ook Viv Kingma (2-15) en Ali Ahmed (3-19) wickets en plotseling keek Sparta tegen een tussenstand van 81/9 aan. Sparta won echter twee ballen voor het einde en plaatste zich voor de finale.

In de finale legde VRA weer een stabiele 131 (Vikram Singh 39) neer en weer zou het – zij het nipt – voldoende blijken voor de winst. Sparta pakte al snel de ‘prize wickets’ van internationals Borren en Cooper, maar Turmaine en Gunning vingen dat kostbare verlies op in de middle order.

Het antwoord van Sparta was niet overtuigend en bij 77/6 leek ook deze wedstrijd gespeeld. Net als in de wedstrijd tegen VCC waren het verrassend genoeg Mamoon Latif – die in de reguliere Topklasse bat met een gemiddelde van slechts 9,67 – Manminder Singh (slechts 11,17 gemiddeld in de 50-overcompetitie) en Usman Saleem die met enkele zessen en vieren Sparta terugbrachten in de wedstrijd. Op de voorlaatste bal maakte VRA alsnog aan de Capelse droom een eind en kon VRA-aanvoerder Peter Borren de beker optillen.

Een fantastische cricketdag werd werkelijkheid dankzij tientallen VCC-vrijwilligers. Wellicht is VCC, dat de mooiste accommodatie van Nederland heeft, nu in beeld om in 2021 een van de felbegeerde One Day Internationals te organiseren.

Redactie: Patrick de Leede

Foto: Philippe Boissevain slaat een knijterharde vier in de halve finale tegen Sparta (foto: Catch of the Day BV)

Geef een reactie