René Havermans: clubtrainer, clubcoach, clubmens

ZVV Den Haag vrouwen coach René Havermans belicht op zijn eigen wijze het ‘afgebroken’ seizoen 2019/2020 en kijkt naar kansen voor de Haagse zaalvoetbalclub om in het komend seizoen mee te doen met de top van de Eredivisie Vrouwen.
De Westlandse ras Hagenees start nu voor het tweede volledige seizoen bij de vrouwenselectie van ZVV Den Haag. Havermans zegt terugblikkend op het afgebroken seizoen niet bepaald ontevreden te zijn. Havermans: ”Het vorige seizoen had een vreemde start, er vielen twee ploegen uit en er bleven maar tien teams over. Dat is toch jammer, je speelt minder wedstrijden en het geeft toch minder uitdaging.”

En vervolgt de coach: ”En dan ook nog door het corona-virus de competitie niet af kunnen maken. Natuurlijk hadden alle teams daar last van. ZVV Den Haag kende ook op andere vlakken een zeer onrustig seizoen, veel langdurige blessures en daarbij ook persoonlijk leed waar ook het hele team bij betrokken was.” Hierdoor heeft ZVV Den Haag zelfs een wedstrijd uit moeten stellen. Dit werd mede mogelijk dankzij het begrip en medeleven van Reiger Boys, de KNVB. Ook dankt ZVV Den Haag de overige eredivisieclubs voor hun begrip en medeleven.
René Havermans: ”Door al deze gebeurtenissen, kan je niet werken aan je doel wat je voor ogen hebt. Daar hebben we in het afgelopen seizoen te weinig stappen in kunnen maken helaas. Maar de stappen die wel gemaakt zijn daar ben ik tevreden over en we zijn in een stijgende lijn.”

Vooruitblikkend vervolgt de import Westlander zijn verhaal: ”Komend seizoen, bouwen we weer verder aan de ontwikkeling van het team en speelsters individueel, zoals eerder aangegeven heb je als team tijd nodig om beter te worden. Mijn visie hierin is dat je na drie seizoenen het uiteindelijke resultaat echt gaat zien, mits je het team bij elkaar kan houden en je niet in de problemen komt met blessures.” Relativerend: ”Natuurlijk zie je nu al ontwikkeling, maar de finesse kost tijd, het blind elkaar vinden en de systemen beheersen tot in de puntjes vergt tijd en inzet. Als ZVV Den Haag zijn we op de goede weg, de facilitaire voorzieningen zijn nu aardig op orde en de staf is zo goed als compleet op een assistent-trainer na. Daar zijn we nog naar op zoek, als coach is het prettig om gezamenlijk dingen te doen en uit te denken. Ik ben een echte teamplayer en werk graag samen en zoek altijd een sparringpartner om zelf ook beter van te worden en te leren.”

Enigszins tevreden constateert Havermans ook: ”Wat betreft de selectie, zijn de meeste speelsters gebleven en dat is positief, verder zijn er drie speelsters bijgekomen, waarvan twee jongere speelsters zijn. Voor het team is het belangrijk om jongere speelsters te krijgen dat draagt bij aan de stabiliteit van het team en geeft een uitdaging.” Havermans vindt dat de jeugd de toekomst heeft, en daarom ook veel respect te hebben voor coaches die daar de uitdaging in aan durven gaan, Reiger boys (tegenwoordig FC Marlene) is daar en goed voorbeeld van, de coach Monique vd Reist heeft laten zien waar deze speelsters toe in staat zijn en dat vindt Havermans trainer een compliment waard naar de coach en de speelsters.

Verder ziet René Havermans ook bij ZVG/Cagemax deze ontwikkeling bij trainer Johan van der Hoek, die wil ook deze uitdaging aangaan en dat is voor het zaalvoetbal een goede stap.

Havermans:”Tijdens mijn werk als districtscoach deden we niet anders dan opleiden, samen met de huidige mannen bondscoach Max Tjaden was dit een prachtige uitdaging. Waardoor er ook diverse talenten uit jeugdplan Nederland in het Oranje zaalvoetbal mannenteam uitkomen of zijn uitgekomen.” Havermans heel stellig: ”ZVV Den Haag gaat ook verder met deze ontwikkeling en heeft nu ook twee speelsters van 14 jaar die meetrainen met de selectie. Ik vind dat een positieve stap en wil hier nog verder mee gaan om meerdere jeugdtalenten de kans te geven om zich te ontwikkelen in het zaalvoetbal. Kijkend naar de toekomst en de ontwikkeling van het vrouwenzaalvoetbal in de breedte zou een jeugdcompetitie niet verkeerd zijn, maar misschien is dat een (te) grote wens van mij.”

Havermans weer realistisch: ”Wij zijn nu op weg om van ZVV Den Haag een gedegen zaalvoetbalteam te maken die niet alleen eredivisiewaardig is, maar zeker ook in de breedte moet groeien. Voldoende facilitaire mogelijkheden creëren en bouwen aan een team, die in toekomst alleen maar kan groeien, en de club goed financieel draagkracht te geven. Waardoor ook de komende jaren de toekomst verzekerd is.”

”Als trainer ben ik een clubmens, ik wil me daar ook voor inzetten, ben ook blij dat wij sponsoren hebben die ons een warm hart toe dragen. Onze hoofdsponsor Tetteroo is daar een goed voorbeeld van. Een mooi bedrijf, dat zelf ook signaleert en vaststelt dat er structuur, organisatie en ontwikkeling is bij de ambitieuze vrouwenselectie van ZVV Den Haag. Het Haags bouwbedrijf Tetteroo en natuurlijk ook de overige sponsors geven ZVV Den Haag de steun geeft die noodzakelijk is om in de basis al een goede start te kunnen maken als eredivisionist!”

Dankbaar is Havermans eveneens: ”De andere sponsoren eromheen van groot tot klein. hebben dezelfde insteek. Wij hebben nu de mogelijkheid om meer te doen voor de ontwikkeling van onze speelsters. En dat geeft mij als trainer een goed gevoel zeker in deze moeilijke tijden. Als team zijn we deze sponsoren ook zeer dankbaar. En dan natuurlijk onze vrijwilligers, die er veel vrije tijd insteken om ons als team te ondersteunen bij allerlei randzaken. Zonder deze mensen kan geen vereniging bestaan. Zij zijn zeer belangrijk voor een club. Ik mag wel zeggen dat ik daar zeer trots op ben.” De klus is nog niet geklaard: ”Kijkend naar de toekomst zijn we een weg ingeslagen waar we nog veel moeten doen maar dat er een sterke basis ligt dat is een feit en daar mogen we als team trots op zijn.”

Afsluitend een mooie wens van René Havermans: ”Ik hoop dat het seizoen 2020-2021 ons een goed resultaat zal brengen waar een ieder zijn beste beentje voorzet, en dat we mee kunnen draaien in de top van de eredivisie.”

Tekst: Ulis van Maanen

Geef een reactie