Het Haagse bolwerk J&F auto’s klaar om te knallen

Het plat Haags is de voertaal op deze dag van de nieuwe start, waarop het Haagse bolwerk van de eredivisie driebanden wordt gepresenteerd. Op de planken staat een echte jongen van het huis, opgegroeid in dit volgens insiders gezelligste biljartcafé van Nederland. De Hermanitor is back in town, de veelvoudig wereldkampioene ziet er afgetraind uit en met een gezonde flair en een gelouterde Brabantse aankoop, jarenlang boegbeeld in het Zundertse, voelt zich heel snel thuis in deze ambitieuze enclave. De presentator, tevens teamleider, straalt uit dat entertainen zijn roeping is en de Haagse fans zijn klaar voor een mooie dag en een nog mooier jaar. Welkom in dit Haagse biljartcafé, waar eindelijk ook de teamnaam voor het komende seizoen wordt gepresenteerd: J&F auto’s, een autobedrijf uit Katwijk.

Wie Jorissen zegt, zegt biljarten op hoog niveau, meedoen om de titel, ambiance en gezelligheid, een spionkop van fel meelevende supporters. De teamsamenstelling is rigoureus gewijzigd, de verwachtingen en de teamspirit zijn er niet minder om. Cor Trampe lichtte al een tipje van de sluier op: ,,Ik verwacht niet dat we meedoen om de titel, maar we zullen wel voor mooie verrassingen kunnen zorgen. We hebben op elke positie een speler die van iedereen kan winnen.”

Eerst maar eens de namen: Jeffrey Jorissen, Barry van Beers, Therese Klompenhouwer en Herman van Daalen. ,,Die vier vormen de basis”, zegt Cor Trampe in zijn voorbeschouwing. ,,En natuurlijk denken we zachtjes dat we een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de voorhoede van de eredivisie.” Vijf spelers staan klaar voor invalbeurten: Ruud Nieuwenburg, Jos Bongers (met 1.023 de enige van de reserves met een startgemiddelde boven de één), Wilco van Wijk, Mike Nijman en de talentvolle Bradley Roeten. Cor Trampe is voor het 10e jaar teamleider en Kim Bongers is een nieuw, maar ook weer niet zo nieuw gezicht als pr/dame, die vooral ook veel sponsors heeft binnengehaald.

Jeffrey Jorissen: ,,De sponsor J&F auto’s is van de directeur die vaak bij ons komt biljarten. We hebben even onderhandeld en waren er snel uit. Daarnaast hebben we veel sub-sponsors en een Club van 100, die het team ondersteunen.” Therese Klompenhouwer is in de nieuwe team line-up onmiskenbaar de speelster met het meest indrukwekkende palmares. Twaalf keer op rij een Nederlandse titel, acht keer Europees kampioen en als klap op de vuurpijl vier wereldtitels.

,,Ik vind dat we een mooi team hebben, met gedreven spelers en ik verwacht dat we soms voor verrassingen kunnen zorgen”, zegt Therese in de aanloop naar het seizoen. ,,Maar ik ben vooral ook blij met deze kans. Het is eigenlijk best apart dat ik met al die titels en mijn uitnodigingen voor grote toptoernooien met de mannen nog nooit een vast team heb gehad in de eredivisie. Ik weet zeker dat ik hier in Den Haag in een warm bad terecht ben gekomen. Ik weet zeker dat we gaan knallen. En als het allemaal een beetje goedkomt met die Corona volgend jaar, dan wordt het een fantastisch biljartjaar.”

De competitie start op zondag 13 september met een uitwedstrijd tegen DKM Tools in Oosterhout, de nieuwe naamgever van de eredivisie, een week later, op zondag 20 september, speelt het team zijn eerste thuiswedstrijd in het café van Henk en Catry Jorissen tegen ’t Hartje, zondag 27 september volgt de uitwedstrijd naar ’t Ivoor en op de vierde speeldag is de nu al beladen thuiswedstrijd tegen SIS Schoonmaak, met drie spelers uit het vorige Haagse topteam.

Cor Trampe, niet gezwicht voor een vorstelijk aanbod en trouw gebleven aan zijn thuiscluppie, opent de ceremonie op de teamdag in het licht van de schijnwerpers. Tuurlijk dreunt af en toe het Haagse lijflied en volkslied uit de boxen, verder worden er wat partijtjes gespeeld en is er live-muziek om de sfeer te verhogen. Waar het in de eerste plaats om gaat deze dag, is de voorstelling van de sponsor en het vernieuwde team. Het orakel Cor Trampe laat ze één voor één voorbij komen.

Jeffrey Jorissen
,,Dit jaar wordt het jaar van de waarheid voor hem, kopman in de eredivisie. Als ik hem met zijn rooie kop aan tafel zie staan, dan is het duidelijk. Daar staat een topper die me altijd aan Rafael Nadal doet denken, een vast ritueel voor elke actie. Het kind van de zaak, onze eigen Haagse tovenaar.”

Barry van Beers
,,Zei je zijn naam, dan zei je STZ Zundert, internationaal spelen, lesgeven, een biljartwinkel. Je snapt wel, hij speelt niet in ons team om geld te verdienen, dat heeft hij zat. Het gaat hem om de eer. Wat een drive zit er in deze speler. En als we een scatch zouden maken, wat zou je dan benadrukken? Juist, die handjes… We gaan nog een mooie geuzennaam bedenken voor hem.”

Therese Klompenhouwer:
,,We hebben een nieuwe nummer drie, één die grossiert in titels, heeft onlangs een nieuwe plek moeten maken in haar prijzenkast, het afstoffen is bijna een dagtaak. Nationale, Europese en wereldkampioenschappen is natuurlijk geweldig, maar het is eigenlijk pas compleet met de Jorissen Bokaal. Ze zal het niet makkelijk krijgen, de competitie is zwaar, maar we zijn een team en veel spelers hebben hun beste prestaties in het Haagse team behaald. In heel de wereld is er maar 1 die deze naam mag dragen: The Queen Therese Klompenhouwer.”

Herman van Daalen
,,Hij is terug op het nest, onze Leidse Glijer. En als hij dat zelf zegt, klinkt het zo veel beter. Leiden en ADHD hebben wat met elkaar. Eén van de grootste komieken van Nederland, Jochem Mijer, gaat de strijd met onze man aan qua druktemaker, humor en standvastigheid. Zijn motto: ‘Nouuuu, nogggg eentje dannn.’ Fotografen zijn gek op hem. Ze weten wat voor plaatjes ze kunnen maken van een handstand of een spagaat. Kortom, nooit een saai moment met onze smaakmaker. The Herminator.”

Tekst: Frits Bakker Kozoom

Geef een reactie