ADO Den Haag: Nieuwe ronde, nieuwe kansen?


De start van het seizoen 2020/2021 staat op de rol voor 11, 12 en 13 september en als we op dit moment (medio juli) het perspectief van de Haagse BVO eens onder de loep nemen dan is dat omgeven door twijfels en hoop, maar gegeven de huidige corona pandemie hoef je er niet voor gestudeerd te hebben dat het optimisme zelfs onder de trouwste ADO fans op z’n zachtst gezegd zeer gematigd zal zijn.

FINANCIËN
Allereerst de financiën. Op basis van het advies van het Outdoor Management Team wat overgenomen is door het kabinet en vertaald is door de KNVB in het gedoseerd toestaan van publiek (20-40% van de stadioncapaciteit) bij wedstrijden in het betaalde voetbal zolang er nog geen vaccin is, moet er terdege rekening worden gehouden dat dit ook duidelijk zijn weerslag zal hebben op de begroting van de Haagse BVO. Het aantal verkochte seizoenskaarten lag vorig seizoen op circa 5.500 tegen een gemiddelde seizoenskaarten prijs van € 154,00 en dat leverde € 847.000,00 op. Het gemiddeld aantal toeschouwers gebaseerd op de 13 gespeelde thuiswedstrijden in het Cars Jeans Stadion bedroeg 12.000 dus dat betekent 6.500 x 17 (bij een uitgespeelde competitie) = 110.500 wedstrijdkaartjes tegen gemiddeld € 21,00 = € 2.320.500,00 . Daarnaast zullen ook de inkomsten uit merchandise, businessunits, business-seats etc. duidelijk teruglopen een ruwe schatting van ca. € 800.000,00 is aannemelijk. Wat de reactie zal zijn van Stadionnaamgever en shirtsponsor Cars Jeans en rugsponsor ICT bedrijf Venéco is nog niet naar buiten gekomen, maar de verwachting is dat deze bedrijven hun verplichtingen voor 100% zullen nakomen.
De begroting over het afgelopen seizoen bedroeg € 15,5 miljoen en de geluiden die tot nu toe te horen zijn uit het betaalde voetbal (onder meer ontslagen bij FC Groningen, FC Twente en RKC Waalwijk) en de bezuinigingen bij de Top 4 van Nederland is het geen verrassing dat ook bij de residentieclub fors bezuinigd zal moeten worden. Een begroting voor het komende seizoen van ca. € 12-13 miljoen is dan ook reëel. In hoeverre en in welke mate eigenaar United Vansen (weer) bereid zal zijn om gaten te dichten en de begroting op het niveau van vorig seizoen te houden, is niet in te schatten.

SPORTIEF VOORUITZICHT
Na de narrow escape van het voorbije seizoen duikt natuurlijk de vraag op met welke verwachtingen de ADO supporters het komende seizoen tegemoet kunnen zien want zoals het gegaan is in het seizoen 2019/2020 is niet meer te verkopen aan het Haagse publiek. Strijd staat altijd op nummer één maar een portie behoorlijk voetbal (laten we goed maar weg laten) is toch wel het minste wat we mogen verwachten en dat zeker tegen de mindere goden uit de Eredivisie. Op technisch vlak is er zoals bekend wel het een en ander veranderd na het kortstondige optreden van Alan Pardew en zijn staf wat op z’n zachtst gezegd bepaald geen onverdeeld succes kon worden genoemd ( het ging eerder slechter dan beter dan onder Groenendijk) is het nu aan Aleksander Rankovic met de rest van de nieuwe staf om de Hagenaars weer in de vaart der volkeren zo snel mogelijk naar de bovenkant van het rechterrijtje te leiden. Alles zal sterk afhankelijk zijn met welk gereedschap (lees spelers) de Serviër kan gaan werken, want een trainer is zoals bekend zo goed als de kwaliteit van zijn selectie waarmee hij op 20 juli aan de slag kan gaan. Kijken we op dit moment naar de selectie dan is de realiteit dat er zes spelers de dertig jaar gepasseerd zijn, t.w. Kramer, Meijers, Falkenburg, Goossens, Immers en Zwinkels. Inmiddels is de selectie aangevuld met spelers uit een jongere categorie en wel met Peet Bijen, Kees de Boer, Sammy Bourard, Emilio Estevez en Amar Catic waarvan Bijen zich kan beroepen op ervaring op het hoogste (Eredivisie) niveau. Duidelijk is dat ADO in wil gaan zetten op veelbelovende jongeren met potentie en hopelijk gaan de voorgenoemde spelers die verwachtingen dan ook waarmaken. Of dat in de praktijk voldoende zal zijn voor een zorgeloos bestaan in de Eredivisie is net zo moeilijk te voorspellen als het invullen van de voetbaltoto.

Een belangrijke taak om de selectie van verdere kwalitatieve impulsen voor het nieuwe seizoen te voorzien is mede in handen gegeven van Martin Jol als Hoofd van het Technisch Hart het orgaan dat in het leven is geroepen om de technische duurzaamheid van ADO Den Haag op de lange termijn te realiseren. Naast Jol zitten ook Aleksander Rankovic en Albert van der Dussen in dit orgaan. Algemeen Directeur Mo Hamdi is waarnemend lid.

CONCLUSIE
Makkelijk zal het niet worden in deze coronatijd met in eerste instantie weinig toeschouwers (wie worden er toegelaten en hoe vindt de selectie plaats ?) maar één groot voordeel ten opzichte van het vorige seizoen is dat de meeste clubs uit het voorbestemde rechterrijtje zowel financieel als sportief (kwaliteit selectie) met dezelfde problemen hebben te maken. Geen geen mens kan op dit moment voorspellen wat Covid-19 zal gaan betekenen voor het verloop van de Eredivisie in het seizoen 2020/2021.

De ADO watcher.

Geef een reactie