Redacteur: Ronald Mooiman, Fotograaf: Hans van der Valk

De basketballers van Lokomotief hebben zaterdag met 84-71 gewonnen van laagvlieger Racing Beverwijk. De Rijswijkers hebben net als Solar Systemen Grasshoppers, dat dit weekeinde niet in actie kwam, nog geen puntverlies geleden en staan aan kop van de promotiedivisie.  

Na een weekje rust ontving Lokomotief Racing Beverwijk in Rijswijk. De nieuwkomer in de promotiedivisie was nog puntloos en aangezien Lokomotief nog zonder puntverlies was werd een ruime overwinning van de thuisploeg verwacht. Lokomotief startte goed. Driepunters van Laurens Yperlaan zorgden voor een 8-2 voorsprong na twee minuten. Branko Olij en Luke Essenstam domineerden inside en vergrootten daarmee de voorsprong voor hun ploeg. Toen Lennart Overdevest in het veld kwam, schoot schiet hij direct 2 driepunters binnen en leek Lokomotief wederom over een tegenstander heen te walsen. Na 7 minuten was de stand 27-13. Daarna leek de scherpte bij de thuisploeg plotseling verdwenen en kwam Racing Beverwijk steeds beter in het spel. Vooral Joost Smetsers bezorgde de Rijswijkse verdediging hoofdpijn. Eindstand eerste kwart: 31-21.

Schim
In het tweede kwart was Lokomotief geen schim meer van de ploeg die de laatste weken tegenstanders wist te declasseren. Er werd te veel voor het afstandsschot gekozen en deze schoten werden slechts sporadisch verzilverd. Ook verdedigend had de thuisploeg zijn zaken niet op orde. Er werden te veel penetraties toegestaan en daarmee creëerde Beverwijk steeds goede kansen. De gasten wonnen het kwart uiteindelijk met 14-17. De ruststand was 47-38 in het voordeel van Lokomotief.

Lokomotief-RacingBeverwijkIndividualistisch
Ook in het derde kwart konden de Rijswijkers maar niet echt op gang komen. Het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen was duidelijk, maar kwam onvoldoende tot uitdrukking in de score. Lokomotief startte nog veelbelovend met driepunters van Willem van der Togt en Lars Jansen, maar daarna verviel de ploeg toch weer in te individualistisch spel. Racing Beverwijk bleef daardoor in de wedstrijd hangen: 61-46 in de 5de minuut van het derde kwart. Zelfs vrije worpen waren niet besteed aan Lokomotief en daarmee liet het de kans liggen om de voorsprong verder te vergroten. Eindstand derde kwart: 65-52.

Stunt
Met nog vier minuten op de klok was de stand 71-64 en geloofde Racing Beverwijk nog vol in een stunt. Dan vindt aanvoerder Lars Jansen het genoeg en schiet hij zijn ploeg via een aantal driepunters (6 in de wedstrijd) naar een veilige marge. Eindstand: 84-71.

Ondanks het matige spel is de overwinning nooit in gevaar geweest voor de ongeslagen koploper. Volgende week reist de ploeg af naar Utrecht om het op te nemen tegen UBALL dat op een derde plaats staat.

Scores: Lars Jansen 24, Branko Olij 15, Lennart Overdevest 13, Luke Essenstam 12, Willem van der Togt 8, Laurens Yperlaan 6, Jan Driessen 4, Martijn van Noordenne 2