Redacteur en fotografie: Frank van Leeuwen

Coaching is in elke sport van groot belang, dus ook bij waterpolo. Voormalig waterpoloër, trainer, scheidsrechter en mede-oprichter van Waterpolo Den Haag Frank van Leeuwen maakt middels foto’s en een verslag inzichtelijk wat de rol is van een (waterpolo)coach.

Coaching van een herenteam dat uitkomt in Landelijke de 1ste klasse van het Nederlandse waterpolo, is geen gemakkelijke opdracht. Er gebeurt zoveel, dat je ogen tekort komt. Waterpolo Den Haag is dan ook erg blij met de coaches Mark van Engelen en Chris Grunewald. Beide coaches/trainers verzorgen ook de drie trainingen in de week voor een selectie die zowel geroutineerde spelers als aanstromende talenten waarborgt.

271113 Coaching Waterpolo Den Haag heren FvL010

Voorbereiding
Tijdens de trainingen en in de bespreking voor de wedstrijd wordt de tactiek uitgebreid doorgenomen. Met hopelijk een overwinning als resultaat.

De eerste periode
Maar zodra de wedstijd is begonnen gebeuren er veel dingen die de wedstrijd beïnvloeden. Ten eerste wordt de tactiek van de tegenstander duidelijk, hoe gaat de tegenstander deze wedstrijd proberen te winnen? De coaches moeten, indien nodig, hierop reageren. Werkt de eigen tactiek, of zijn er aanpassingen nodig? Het eerste herenteam van Waterpolo Den Haag beschikt over twee ervaren coaches. Die ook als een team samenwerken om de wedstrijd in goede banen te leiden.

271113 Coaching Waterpolo Den Haag heren FvL09Tweede periode
De spelers scherp houden en de wedstrijd naar de hand te zetten moet in de tweede periode gebeuren. In deze periode is ook duidelijk hoe de scheidsrechters de wedstrijd begeleiden of dirigeren. Dit hangt vaak af van hoe beide partijen de wedstrijd benaderen. Discipline van een team speelt hier een belangrijke rol. Mocht dit uit de hand lopen dan hebben de coaches er een onnodig probleem bij, namelijk het tot rust brengen van je spelers ,wat gewoon verloren energie is. Dit gaat bijna altijd ten koste gaat van het algemene doel.

Derde periode
In de derde periode probeert het team dat op achterstand staat de wedstrijd te forceren. Vaak wordt de wedstrijd fysieker, men is bereid harder te gaan spelen, met het risico op meer persoonlijke fouten (p’tjes). Lukt het om de beste spelers van de tegenstander uit de wedstrijd te spelen? Ook de mindere spelers van de tegenstander moeten op de juiste wijze worden bespeeld. De coaches zorgen ervoor, dat de spelers de eventuele gewijzigde tactiek zo goed mogelijk uitvoeren. De conditie van het team gaat nu ook een rol spelen. Hoe ver kan je gaan om de snelheid in de wedstrijd te houden en de break, contra-aanval, te verzilveren.
Dat het coaching-team, zoals bij de mannen van Waterpolo Den Haag,  vier ogen heeft in plaats van twee en goed communiceert, is voor de spelers van groot belang.

271113 Coaching Waterpolo Den Haag heren FvL02Vierde periode
In de vierde periode moet alles op zijn plaats komen om de winst over de streep te kunnen halen. Vaak eindigen wedstrijden met 1 doelpunt verschil in deze klasse, wedstrijden zijn tot de laatste seconde spannend. Welk team, coaches en spelers, is het beste bestand tegen de spanning? Deze wedstrijden win je op kleine punten die de coaching aan geeft aan het team. Uitvoering hiervan is een klasse apart van de spelers die op dit niveau spelen.

Duidelijk is dat coachen een vak apart is. Waterpolo Den Haag knijpt in de handjes met het duo Mark Engelen en Chris Grunewald dat een echt (coaching) team vormt en onderdeel is van het gehele team.

271113 Coaching Waterpolo Den Haag heren FvL04

Biografie
In 2016 heeft Frank van Leeuwen al zijn functies bij Waterpolo Den Haag neergelegd om zich op fotografie te storten. Hij is tegenwoordig fotograaf van onder meer Waterpolo Den Haag, Waterpolo.nl en Haagse Topsport. Voor die tijd was Van Leeuwen decennia lang actief in de waterpolosport. Zo was hij zelf speler op Landelijk niveau, was hij meer dan 40 jaar waterpolo-scheidsrechter, waarbij hij op het hoogste niveau floot. Daarnaast vervulde Van Leeuwen diverse functies binnen de KNZB, was hij voorzitter van zwemvereniging CWP en stond hij samen met enkele anderen aan de basis van Waterpolo Den Haag. Bij WPDH zat hij ook zes jaar in het bestuur, onder meer als voorzitter. Tot slot, en niet onbelangrijk in dit verhaal, heeft hij ook jaren op regionaal niveau gecoacht.