Redacteur: Alex 't Lam, Archieffoto: Sebastiaan Nederhoed

De meeste sport vindt inmiddels al binnen plaats en dat is als je naar buiten kijkt goed te verklaren. Toch moeten de hockeyers dit weekeinde nog buiten aan de bak. De overige door ons geselecteerde tips vinden indoor plaats.

Biljarttopper SIS Schoonmaak
Na zeven speelronden in de Buffalo League (eredivisie) van het driebanden voeren twee ploegen met afstand de ranglijst aan. Aan kop staat HCR Prinsen uit Haarlo dat nog zonder puntverlies is en goede tweede is het Haagse SIS Schoonmaak. De biljarters met Biljartcafé Jorissen als thuishonk wonnen zes keer en speelden één keer gelijk. De voorsprong van de hofstedelingen op de nummer drie bedraagt al zes punten. De start van het seizoen is dus goed voor SIS Schoonmaak, maar zondag staan de Hagenaars voor een serieuze uitdaging. Het affiche van de achtste speelronde is de clash in het Gelderse Haarlo  tussen de nummer 1 en 2 van de competitie. Teammanager Cor Trampe van SIS Schoonmaak kan zondag beschikken over zijn vaste team; Glenn Hofman, Jean van Erp, Raimond Burgman en Jeffrey Jorissen. De gastheer mist in de topper een paar spelers en niet de minste. Zo moet HCR Prinsen het doen zonder Dick Jaspers en Raymund Swertz. Met vervangers Sjef Philipoom en Eddy Leppens plus Anno de Kleine en Jelle Pijl staat er echter nog steeds een zeer sterk team waar de Hagenaars hun handen vol aan zullen hebben.

20170217 Buffalo.nl - STZ Zundert 08

Dubbel voor Waterpolo Den Haag
De twee eerste teams van Waterpolo Den Haag spelen zaterdag beide een thuiswedstrijd in het Ypenburgse Het Hofbad. Voor de vrouwen is handhaving in de Overgangsklasse dit jaar het hoogst haalbare. In de eerste zes wedstrijden werd duidelijk dat een paar ploegen simpelweg een maatje te groot zijn. In de eerste fase van de competitie wonnen de Haagsen één keer, speelden tweemaal gelijk en moesten drie keer het onderspit delven. Zaterdag krijgt de ploeg van Floris ter Schiphorst bezoek van OZ&PC  dat met drie punten meer een plek boven WPDH staat. Kunnen de hofstedelingen langszij komen bij de gasten uit Oldenzaal? Ook de mannen van Waterpolo Den Haag spelen hun zevende competitiewedstrijd in de Eerste klasse in eigen water. De Hagenaars krijgen bezoek van VZV uit Velsen. Beide ploegen hebben uit de eerste duels tien punten weten te vergaren, alleen het doelsaldo van de Ypenburgers is iets beter. De mannen van coach Mark van Engelen zijn aan een goede reeks bezig waarin ze na het knappe gelijkspel bij topploeg OZ&PC twee ruime zeges boekten. Het vlaggenschip zal daar heel graag een derde overwinning aan toe willen voegen en zo misschien de aansluiting met de top te bewerkstelligen.

20171111 ZVVS - Waterpolo Den Haag heren FvL15

 

Drie zaalkorfbal thuisduels
De start voor de Haagse teams in de zaalcompetitie verliep vorige week niet helemaal naar wens. Dan enige club uit de hofstad die met tevredenheid terug kijkt op de openingsronde is HKV Achilles dat, na de winst van de Haagse Korfbaldagen een week eerder, in de Overgangsklasse van stadgenoot HKV/Ons Eibernest won. De Leeuwen zijn duidelijk in topvorm en reizen zaterdag dan ook met veel vertrouwen af naar het vlak boven Utrecht gelegen Westbroek. Daar staat het treffen met DOS (W) op het programma. In diezelfde poule spelen Eibernest en KVS/Maritiem zaterdag hun eerste thuiswedstrijd. De Eibers hopen tegen ZKV de kater van de nederlaag van vorige week van zich af te spelen. De Zaandammers verloren vorige week van DOS en hebben dus hetzelfde belang om de eerste punten te pakken. KVS verloor vorige week nipt na een bijzonder sterke comeback. De 22-14 achterstand bij BEP bleek echter net te groot; 22-20. Zaterdag in de Blinkerd staan de Scheveningers tegenover De Meervogels uit Zoetermeer dat vorige week eveneens verloor. Die Haghe is de hoogst spelende vereniging uit Den Haag. In de Hoofdklasse gingen de Kanaries vorige week nipt met 23-22 onderuit bij TOP. Tijd voor revanche en Sporting Delta moet daar in de Sportcampus het slachtoffer van worden.

20171028 KVS - Fiks Korfbaldagen 2017 FvL 14

Grand Prix Judo in Sportcampus
Vrijdag tot en met zondag staat het Sportcampus in het Zuiderpark in het teken van The Hague Grand Prix. Dat is een internationaal Judotoernooi waarbij ’s werelds beste en talentvolste judoka’s naar Den Haag komen. Zo’n 450 deelnemers uit 70 landen strijden tegen elkaar op één van de tatami tijdens dit prestigieuze toernooi dat deel uit maakt van de IJF World Tour. Het behoort daarmee tot de vijftien belangrijkste evenementen in het internationale topjudo. Judo Bond Nederland en Den Haag hebben de Grand Prix voor de komende vier jaar naar Nederland weten te halen. Op vrijdag staan in de Sportcampus de lichtgewichten op het programma. Deze worden gevolgd door de middengewichten op zaterdag en de zwaargewichten op zondag. Aanvang voorronden is om 10.00 uur en aanvang finaleblok is om 16.00 uur. Aanvangstijden zijn onder voorbehoud. Naast de volledige Nederlandse judotop, behalve de geblesseerde Simeon Catharina, zullen meerdere internationale sterren aantreden; Olympisch kampioen Beslan Mudranov uit Rusland, de Duitse Olympische medaillewinnaar Laura Vargas Koch. Bronzen medaillewinnaar Dirk van Tichelt uit België neemt zijn landgenote en Europeeskampioen Charline van Snick mee. Namens Nederland zullen onder meer Evelien Berndsen, Kim Polling, Marhinde Verkerk en Frank de Wit acte de présence geven. Henk Grol is helaas geblesseerd.

adidas-international-residentietoernooi-12

Hellas bezig aan goede reeks
Na een valse start, verlies in de eerste en derde speelronde, zijn de handbalmannen van Hellas aan een indrukwekkende reeks bezig in de eredivisie. De laatste zes competitieduels werden gewonnen en leverden de Hagenaars samen met Handbal Houten een gedeeld eerste plaats op. Vorig weekeinde leverde de lastige uitwedstrijd bij OCI Lions 2 ook winst op al was het geblesseerd uitvallen van Pepijn Michielsen een lelijke streep door de rekening. Zaterdag spelen de Hellenen in de eigen hal aan de Laan van Poot tegen het tweede team van Bevo. Voor Hercules staat er een dubbel op het programma. Eerst spelen de vrouwen in Sporthal Boswijk een thuiswedstrijd tegen ACMAA/D.S.V.D. Een lastige klus voor de Ypenburgse formatie aangezien dat de koploper van de Eerste divisie is. De mannen van Hercules stuiten daarna, eveneens in de Eerste divisie, op middenmoter Olympia’89/DOS’80. De Hagenaars snakken naar een overwinning, de laatste dateert van 16 september. Tussendoor werd nog een keer gelijkgespeeld. De plek in de onderste regionen van de Eerste divisie is dus te verklaren. Helemaal onderaan staat EHC. De Voorburgers hopen zaterdag in De Fluit tegen Havas weer eens punten aan het totaal toe te voegen. WHC speelt uit bij Kras/Volendam 2.

20171112-LionsHellas-jvbnh-06

Vrouwen en mannen HGC
Terwijl de Hoofdklasse bij de vrouwen vanwege de Hockey World League  al een paar weken stilligt, zijn de mannen toe aan de voorlaatste speelronde voor de winterstop. De situatie voor hdm is penibel. Met al één wedstrijd gespeeld in de terugronde staan de Hagenaars nog altijd op slechts één punt. En dan moeten de mannen van coach Ronald Hugers dit weekeinde ook nog eens naar landskampioen en huidige koploper Kampong! HGC staat er beduidend beter voor. Hoewel de Gazellen dit seizoen verre van constant zijn, zijn Jan Jorn van ’t Land en consorten nog altijd in de race om een plaats in de play-offs. Dan mogen de Haags Wassenaarse hockeyers zondag tegen SCHC eigenlijk geen steek laten vallen. Bij de vrouwen op het tweede niveau staan er twee thuisduels voor regioteams op de rol. HGC doet het al jaren goed in de Overgangsklasse en staat ook nu weer tweede. De meiden van coach Robbert-Jan de Vos krijgen zondag bezoek van laagvlieger QZ. Ook Klein Zwitserland speelt op eigen veld en wel tegen de nummer vier van het klassement, Push. De achterstand van de Steenbokken op de tegenstander uit Breda is zes punten dus alleen winst telt voor de huidige nummer zes van de ranglijst.

20171105MvO_dames_HGC-Push010