Redacteur: Alex 't Lam, Archieffoto: Joost van Soest

Het draait deze week in de Tips om play-offs voor lijfsbehoud en voor de prijzen. Voor diverse regioteams zijn de komende we(e)k(en) beslissend en ook dit weekeinde dient er gewonnen te worden. We lichten er vijf wedstrijden voor u uit.

Achilles heeft handhaving in eigen hand
Nog drie wedstrijden heeft HKV Achilles om zich veilig te spelen in de Overgangsklasse poule A. De zaalkorfballers staan nu nog onder de rode streep op de zevende plaats. De achterstand op de veilige vijfde en zesde plek bedraagt echter maar twee punten en de Hagenaars hebben een wedstrijd minder gespeeld. Zaterdag kan het gat met in ieder geval één van die veilige plaatsen gedicht worden, want tegenstander is dan Rust Roest dat vijfde staat. Vanaf 17.10 gaan de Achillianen er alles aan doen om de belangrijke twee punten in de eigen Sporthal Ockenburgh te houden en zodoende in de race te blijven voor handhaving. De komende weken staat dan nog twee keer een duel tegen hekkensluiter Tilburg op het programma waardoor bij tweemaal winst degradatie kan worden afgewend. Ook de andere twee Haagse teams in de Overgangsklasse spelen zaterdag een thuiswedstrijd. In poule C krijgt Die Haghe, dat reeds kampioen is, in Sporthal Houtrust bezoek van Fiks (20.50 uur). In diezelfde groep staat aan de Steenwijklaan om 20.00 uur het duel tussen HKV/Ons Eibernest en BEP gepland. Inzet voor de Eibers is de tweede plaats in de poule.

20161210-achilles-pernix-jvbnh-07

Uur U voor Buffalo.nl
Vier wedstrijden voor het eind van de reguliere competitie staan de biljarters van Buffalo.nl op de zesde plaats in de Buffalo League. De eerste drie ploegen plaatsen zich voor de play-offs waarin gestreden wordt om het kampioenschap. De achterstand op die derde plek bedraagt slechts twee punten, maar er zijn veel kapers op de kust. De eerste twee plekken lijken vergeven, maar voor die laatste nacompetitieplek komen maar liefst zes teams in aanmerking. Als de Hagenaars nog kans willen maken om hun nationale titel te verdedigen dan zal er de komende weken gewonnen moeten worden. Het programma dat de residentieploeg de komende weken voor de kiezen krijgt, is niet eenvoudig. Zo stuiten de Hagenaars in de laatste twee speelronden op directe concurrenten. Zondag krijgt de regerend landskampioen in het eigen Biljartcafé Jorissen aan de Heelsumstraat bezoek van de nummer twee van de ranglijst, Medisch Centrum Breda. Eerder dit seizoen gingen onze stadgenoten nog met 8-0 onderuit tegen dit sterke team. Kunnen Hofman, Van Erp, Jorissen en Van Daalen zich hiervoor revancheren en Buffalo.nl daarmee in de race houden voor de play-offs?

20161113_mvo-biljart-buffalo008

Ontknoping seizoen Hijs Hokij nadert
Voor de ijshockeyers van Hijs Hokij nadert de ontknoping van het seizoen. Dit weekeinde staan de laatste twee wedstrijden van de reguliere competitie op het programma, daarna wordt er gestreden om de prijzen. Volgend week kunnen de Hagenaars in het Final Four weekeinde Nederlands kampioen worden. Eindhoven Kemphanen is zaterdag daar de eerste horde voor Hijs. De winnaar van dat duel speelt zondag de finale tegen Heerenveen Flyers of Amstel Tijgers. Over twee weken volgen ook nog de play-offs van de BeNe League. In de kwartfinale speelt Hijs daar een best of three serie tegen Amstel Tijgers. Maar zoals gezegd volgen eerst nog twee wedstrijden tegen mindere goden. Vrijdag krijgen de Hagenaars in De Uithof bezoek van Gijs Groningen, de puckdrop is om 20.30 uur. Het team van coach Chris Eimers sluit de eerste fase van de BeNe League op zaterdag af met een uitwedstrijd tegen Red Eagles Den Bosch. Op papier zouden beide duels tegen de nummer laatst (Den Bosch) en voorlaatst (Groningen) van poule B geen probleem mogen zijn voor Hijs maar onderschatting ligt dan altijd op de loer.

Hijs - Trappers 1 (1 van 1)

Hekkensluiter ADO  ontvangt koploper
Van koploper na drie wedstrijden tot hekkensluiter na speelronde 22. Het overkwam ADO Den Haag dit bizarre seizoen, waarin alles tegen zit dat tegen kan zitten. Ook de nieuwe hoofdcoach Alphons Groenendijk moest vorige week tegen Go Ahead Eagles met lede ogen aanzien hoe zijn team automatismen, vertrouwen, mentaliteit en kwaliteit te kort kwam en met een 3-1 nederlaag naar huis werd gestuurd. Dat was al de vijftiende verliespartij van dit seizoen. Nog twaalf wedstrijden resten de Hagenaars om in ieder geval één concurrent te achterhalen en niet als rode lantaarndrager direct naar de Jupiler League te degraderen. Tegenstander zondag is Feyenoord, de huidige koploper van de Eredivisie dat dit seizoen eindelijk weer eens kampioen hoopt te worden. ADO liet de afgelopen weken zien dat het tekort kwam tegen concurrenten. Kan het dan wel stunten tegen een topteam? De aftrap in het Kyocera Stadion is om 16.45 uur. Een dag eerder spelen de vrouwen van ADO Den Haag ook een thuiswedstrijd. Op het ongebruikelijke tijdstip van 16.00 uur wordt er zaterdag afgetrapt tegen SC Heerenveen.

20170203-ADOVIT-RJH (10)

Handbalderby Hellas-Hercules
Afgelopen november stonden de handbalmannen van Hellas en Hercules al tweemaal tegenover elkaar. Het eerste treffen was een eredivisieduel In de hal van Hercules. Daarin waren de Hellenen veruit de sterkere en wonnen met 23-35. Een week later had Hellas in het eerste ronde van het bekertoernooi opnieuw geen kind aan de stadgenoot die met een veredeld B team aantrad; 33-12. Zaterdag vindt in de slotronde van de reguliere competitie aan de Laan van Poot de derde derby van het seizoen plaats. Na twee grote nederlagen zal Hercules gebrand zijn op eerherstel. Meer dan dat staat er niet op het spel voor de Boswijkbewoners, die al zeker zijn van een plek in poule A van de degradatiegroep. Ook Hellas zal de komende weken met negen andere teams moeten strijden tegen degradatie. De vraag is echter in welke poule de ploeg van Giovanni Voskuil uit zal komen. De Hellenen staan nu nog vijfde en dat zou een plek in de groep van Hercules zijn. Maar als Hellas wint dan is de kans groot dat het vierde wordt en in de moeilijkere groep B terecht komt.

Redactie: Haagsetopsport.nl, Fotograaf: Jet van Bergen en Henegouwen
Foto: Jet van Bergen en Henegouwen