Redacteur en fotograaf: Frank van der Leer

Tien vragen aan … is een rubriek van Haagse Topsport, waarin we een sporter naar zijn mening vragen over uiteenlopende onderwerpen. Natuurlijk hoofdzakelijk sport gerelateerd. In deze editie is het de beurt aan hdm speler Javier Osses.

Javier Osses speelt voor het eerste seizoen bij hdm. Daarvoor speelde Javier Osses in de overgangsklasse voor Leiden. De hockeyer woont in Leiden en is 20 jaar oud.

Tien vragen aan Javier Osses

1 Beste Nederlandse hockey speler?
Javier Osses: “Beste Nederlandse hockeyer heb ik niet echt, wel kan ik echt genieten van Valentin Verga. Hij heeft een mooie techniek waarmee die echt spelers voor schut kan zetten daar houd ik wel van.”

2 Beste buitenlandse hockey speler?
“Arthur van Doren, jonge speler uit België die gewoon eigenlijk alles heel goed kan. Snel, sterk, kan goed verdedigen maar voor een verdediger ook geweldig aanvallen. In mijn ogen de beste hockeyer op het moment.”

3 Hoe kan hockey nog aantrekkelijker gemaakt worden?
“Ze hebben in de afgelopen jaren al een aantal regelwijzigingen doorgevoerd die wel goed hebben uitgepakt vind ik. Spel is hierdoor sneller geworden en attractiever om naar te kijken dus daar ben ik wel blij mee. Verder zenden ze nu ook wekelijks hockey uit op tv wat misschien niet per se het hockey aantrekkelijker maakt maar hierdoor komt hockey denk wel beter op de kaart in Nederland.”

4 Favoriete sport na hockey?
“Voetbal. Kijk het persoonlijk eigenlijk liever dan hockey dat komt omdat het in het voetbal allemaal veel grootser is, en je alles op de voet kan volgen. Een heerlijk spelletje waar eigenlijk alles in zit.”

5 Beste sporter aller tijden?
“Voor mij is dat Messi. Vind hem zonder twijfel veruit de beste voetballer op de wereld. Met acties en passes die niemand kan behalve hij. Messi blijft mij eigenlijk wekelijks verbazen en hoe vaak die gast mij al springend op de bank heeft gekregen is echt onvoorstelbaar.”

6 Algemeen of persoonlijk sporthoogtepunt?
“Dat is bij mijn jeugdhockeyclub Alecto, toen we in de A1 als dorpsclubje landelijk hebben weten te halen. Het leuke was dat ik ongeveer met 90% van dat team mijn hele jeugd heb doorgebracht, het was dan ook een kers op de taart dat het ons na zo veel jaren hard trainen met elkaar eindelijk was gelukt.”

7 Idool/inspiratiebron buiten de sport?
“Dat zijn dan mij ouders die ervoor hebben gezorgd dat ik ben geworden wie ik nu ben. De liefste mensen die er zijn en waar ik elke dag nog veel van kan leren.”

8 Met wie zou je een dag willen ruilen?
“Met mijn huisgenoot, ben wel is benieuwd wat er allemaal in zijn hoofd rondgaat.”

9 Grootste kwaliteit?
“Wil de beste zijn in wat ik doe.”

10 Levensmotto?
“Een toets kan je overdoen een feestje niet. Variant op pluk de dag.”