Redacteur: Alex 't Lam, Fotograaf: Robert Bos

Na twee wedstrijden in de finale best-of-five serie van de BeNe League tussen Hijs Hokij en Unis Flyers Heerenveen is de stand in evenwicht. Zaterdag verloren de Hagenaars in Friesland het eerste duel in de verlenging, waarna zondag de tweede wedstrijd met 5-3 werd gewonnen. Het beide dagen massaal opgekomen publiek was deze de dagen echter de grote winnaar.

2400 toeschouwers zaterdag in Thialf en 2800 zondag in De Uithof. Alleen daarom al staan de twee juiste teams deze week in de finale van de BeNe League. Het publiek van beide topclubs genoot met vole teugen van twee boeiende, spannende, enerverende en kwalitatief goede potten ijshockey. Emotie, hectiek, drama, fraaie doelpunten en strijd. Alles zat in de eerste twee wedstrijden van de best-of-five serie. En het mooie is; er volgen in ieder geval nog twee, maar misschien ook nog wel drie van dit soort wedstrijden.

Revanche
Na de verloren eerste wedstrijd was Hijs zondag gebrand op revanche. De Hagenaars klapten er in de volle Uithof dan ook vanaf de eerste seconden op. Dat leverde na twee minuten al een straf voor Marco Postma van Unis Flyers op en kort daarna ook de 1-0 van Jasper Kick. De thuisploeg bleef aandringen maar moest ook uitkijken voor de Friese tegenstoot en powerplay. In de 11e minuut kwam Heerenveen met een man meer dan ook op gelijke hoogte door een goede actie van Pippo Limnell.

Finale 2 Hijs Flyers 7 (1 van 1)

Op z’n kop
Nadat oud goalie Caudia van Leeuwen door Hijs en de Nijb gehuldigd en bedankt was voor bewezen diensten ging Hijs in periode twee verder waar het gebleven was en nam het initiatief. Ondertussen moest de sterk keepende Haagse goalie Fabian Schotel een aantal maal handelend optreden. In de 27e minuut kwamen de Uithofbewoners weer op voorsprong door een powerplaytreffer van Jeffrey Melissant die de uit positie staande keeper Sjoerd Idzenga van om het doel heen verraste. In de laatste vijf minuten van het middelste bedrijf zetten de gasten de wedstrijd op zijn kop door tweemaal te scoren. Eerst profiteerde Kevin Nijland van een man-meer-situatie en in de slotminuut promoveerde Adam Bezak een geweldige solo tot 2-3.

Finale 2 Hijs Flyers 4 (1 van 1)

Powerplay
Maar Hijs flikte het weer in de derde periode. Met Limnell namens de Friezen op de strafbank verraste Thomas Roosendaal de Flyers goalie met een dwarrelschot waardoor Hijs weer op 3-3 stond. Direct daarna kreeg Ben Rurup een uitgelezen kans op 4-3, maar Idzenga wist deze nog te pareren. Een paar minuten later was hij kansloos op een goed uitgespeelde powerplay die door Raymond van der Schuit werd afgerond. Het was aan Heerenveen om de 4-3 achterstand weg te werken, maar Hijs was zondag gewoon sterker. De kansen waren dus ook voor de thuisploeg, maar de beslissing viel pas nadat de Friezen twee minuten voor het einde de goalie van het ijs hadden gehaald. Na een face-off werkte Roosendaal de puck met een backhand uit het eigen verdedigingsvak en deze gleed keurig in het lege Friese doel. Met deze 5-3 was de wedstrijd beslist, wat Flyers ook nog probeerde.

Uithof en Thialf
Woensdag staat de derde wedstrijd in de finaleserie in Heerenveen op het programma en vrijdag aanstaande is het dan weer de beurt aan De Uithof om gastheer te zijn van de vierde ontmoeting. Een eventuele vijfde en beslissende pot staat voor zaterdag in Thialf gepland.