Home Basketbal Lokomotief verslaat Grasshoppers in enerverend duel

Lokomotief verslaat Grasshoppers in enerverend duel

Redacteur: PR/Ronald Mooiman, Archieffoto: Sebastiaan Nederhoed (archief)

De basketballers van Lokomotief hebben in de toppers in de promotiedivisie met 79-72 gewonnen van Solar Systemen-Grasshoppers. De Rijswijkers staan – nog zonder puntverlies – aan kop van de ranglijst.

Al weken was uitgekeken naar de clash tussen de twee nog ongeslagen koplopers van de promotie divisie. In een afgeladen Van Zweedenhal in Rijswijk heeft het publiek kunnen genieten van een wedstrijd die misschien niet altijd even goed was, maar wel enorm boeiend. Grasshoppers was enigszins gehavend naar Rijswijk gekomen.

Ritme
Lokomotief startte goed en nam na driepunters van Martijn van Noordenne en Lars Jansen een voorsprong van 9-2. Na een time-out van Grasshoppers kwam de ploeg uit Katwijk beter in zijn spel en had Lokomotief even moeite om het ritme weer op te pakken: 9-11 na 4 minuten. Pas na 3 minuten wist Lokomotief weer te scoren via Branko Olij. Toen Willem van der Togt (18 jaar) binnen de lijnen kwam, gaf hij zijn ploeg een goede impuls. Met snelheid en lef zorgde hij er voor dat Lokomotief met een voorsprong van 20-15 het eerste kwart positief kon afsluiten.

Moeite
Aan het begin van het tweede kwart had Lokomotief veel moeite om de Katwijkse aanval af te stoppen. Met een 4-11 run nam Grasshoppers de leiding weer over: 24-26. Vooral Jesper Jobse was moeilijk af te stoppen in deze fase van de wedstrijd. Laurens Yperlaan rondde een drive fraai af en daarna leek de thuisploeg zich weer wat te herpakken. Maar 5 punten op rij van Jobse zorgden er toch weer voor dat Lokomotief achter de feiten aan bleef lopen. Toen Lars Jansen in korte tijd 6 punten scoorde, kwam de thuisploeg weer bijna op gelijke hoogte: 32-34 met nog 3 minuten te gaan voor de rust. Bij Grasshoppers nam Bas Roozendaal het voortouw in de resterende minuten voor de rust, maar Lokomotief bleef goed in het spoor mede dankzij een aantal goede acties van Luke Essenstam. Met een driepunter bepaalde Lars Jansen de ruststand op 39-41.

20180210 Basketbal, Lokomotief vs Grasshoppers - SN - 05

Verdedigend
In het derde kwart plaatste Lokomotief direct een 6-0 run na scores van Lennart Overdevest (2) en Branko Olij (4). Lennart Overdevest had vooral verdedigend een belangrijke bijdrage door afwisselend Joey Schelvis en Jesper Jobse flink onder druk te houden. Geen van beide ploegen wist echt een gaatje te slaan en daarom bleef de wedstrijd enorm spannend. Aan het einde van het derde kwart was de stand 53-53.

Foutenlast
In het laatste kwart had Lokomotief in de eerste minuten het beste van het spel. De goed spelende Ivo de Vreede (18 jaar) werd een aantal keer goed vrijgespeeld en Lokomotief nam de leiding in de wedstrijd 59-55:  Via Jobse en Roozendaal kwam Grasshoppers weer op gelijke hoogte, maar Lars Jansen en Branko Olij brachten de voorsprong weer terug naar 4 punten: 63-59. Lokomotief liep verder uit naar 68-61 en Grasshoppers leek moeite te hebben om de hoge intensiteit vast te houden. Bij Lokomotief viel Laurens Yperlaan uit met een enkelblessure en doordat ook de foutenlast de ploeg flink begon op te spelen, moest er nog flink gewisseld worden in de laatste minuten. Grasshoppers probeerde zich terug te knokken in de wedstrijd, maar Lokomotief was vastberaden om de voorsprong niet meer uit handen te geven. Eindstand: 79-72.

Over 3 weken treffen beide ploegen elkaar wederom, dit keer in Katwijk. Lokomotief gaat volgende zaterdag op bezoek bij Harlemlakers in Amsterdam.

Scores: Lars Jansen 26, Branko Olij 14, Martijn van Noordenne 10 ,Luke Essenstam 8, Ivo de Vreede 6, Willem van der Togt 5, Lennart Overdevest 4, Laurens Yperlaan 4, Kevin Joukes