Home Basketbal Lokomotief basketballers glorieus naar kampioenschap

Lokomotief basketballers glorieus naar kampioenschap

Redacteur: PR/Ronald Mooiman, Fotograaf: NBB

In een fantastische atmosfeer hebben de basketballers van Lokomotief op indrukwekkende wijze het kampioenschap van de promotiedivisie opgeëist. In een zinderend spannende wedstrijd werd favoriet Grasshoppers uit Katwijk met 74-67 verslagen.

Martijn van Noordenne opende de score met een lay-up. Beide ploegen begonnen ietwat nerveus aan de wedstrijd en hielden elkaar in de eerste minuten volledig in evenwicht: 7-7. Een aantal scores van Branko Olij zetten de Rijswijkers op 11-9. Lokomotief schakelde over naar een zone verdediging en leek daarmee de Katwijkse aanval direct te ontregelen. Toch wist Lokomotief niet uit te lopen omdat het een aantal opgelegde kansen niet wist te verzilveren. Eindstand eerste kwart: 15-14.

Serieus gat
Een driepunter van aanvoerder Lars Jansen zorgde voor een eerste gaatje (18-14) aan het begin van het tweede kwart. Grasshoppers bleef zoeken naar oplossingen tegen de zone, maar wist vooralsnog niet de juiste spelers in stelling te brengen. Halverwege het tweede kwart sloeg Lokomotief een serieus gat door uit te lopen naar 26-16. Grasshoppers vluchtte in een time-out. Een onsportieve fout van Jan Driessen bood Grasshoppers de kans om de achterstand wat te verkleinen, maar doordat de lange mannen van Grasshoppers Branko Olij niet konden afstoppen in deze fase, liep Lokomotief uit naar 31-19. Grasshoppers kwam terug tot 31-23, maar het slotakkoord was voor Kevin Joukes die in de laatste aanval voor de rust voor 33-23 zorgde.

Mentaal
In het derde kwart schakelde Lokomotief weer over naar een man-to-man verdediging en dat pakte niet goed uit. Grasshoppers profiteerde en poetste in 4 minuten tijd de achterstand om in een 33-34 voorsprong. Een score van Luke Essenstam leek Lokomotief weer over een dood punt te helpen, maar een driepunter van Joey Schelvis bracht het Katwijkse publiek weer in extase: 35-37. De jonge Rijswijkse formatie liet in deze fase zien mentaal enorm gegroeid te zijn. De ploeg bleef rustig en wist langzamerhand de grip op de wedstrijd terug te winnen. Een technische fout van coach Reitsema bood Willem van der Togt de kans om de leiding in de wedstrijd terug te pakken en die kans laat het 18-jarige talent niet liggen: 41-39. Toen Lennart Overdevest zich ook met de scores ging bemoeien, liep Lokomotief uit naar 45-39. Grasshoppers probeerde de Rijswijkse zone vooral onder het bord te kraken maar Lokomotief paste zich goed aan en hield de voorsprong in stand. Steeds als Grasshoppers dichterbij kwam, was het Willem van der Togt die met een driepunter zijn ploeg weer op een ruimere voorsprong zette. Eindstand 3de kwart: 48-41.

Kampioen
Grasshoppers besefte dat het een tandje moest bijschakelen en ging steeds fysieker spelen. Lokomotief gaf geen krimp en was vastberaden om zich niet te laten intimideren. Na een time-out van Lokomotief was het wederom Willem van der Togt die met twee driepunters ervoor zorgde dat de voorsprong weer opliep naar 57-47. De wanhoop was af te lezen van de gezichten van de spelers van Grasshoppers. Tot halverwege het laatste kwart wist Lokomotief de 10 punten voorsprong vast te houden, maar dan wist Grasshoppers ineens een 0-5 run te plaatsen: 62-57. Vrije worpen van Luke Essenstam gaven Lokomotief weer wat lucht, maar Grasshoppers ruikte bloed en kwam via Youri van der Linden en Jesper Jobse op 64-62. Weer was het Luke Essenstam die aanvallend goed doorkwam met nog anderhalve minuut te spelen (66-62). Grasshopers zette Lokomotief flink onder druk maar de gemaakte persoonlijke fouten boden Lokomotief de kans om vanaf de vrije worplijn de voorsprong te verdedigen. Uitstekende verdedigende rebounds van Luke Essenstam en Jan Driessen ontnamen Grasshoppers de kans om terug te komen en op de tribunes werd vlak voor tijd al een flink feestje gevierd. Eindstand: 74-67. LOKOMOTIEF IS KAMPIOEN VAN DE PROMOTIE DIVISIE!
Scores: Branko Olij 19, Willem van der Togt 18, Lars Jansen 11, Luke Essenstam 10, Jan Driessen 7, Lennart Overdevest 4, Martijn van Noordenne 2, Kevin Joukes 2, Laurens Yperlaan 1