Redacteur: Alex 't Lam, Fotograaf: Ronald Mooiman

De tennissers van Leimonias zijn zondag voor de 22e keer Nederlands kampioen geworden. Op het eigen park wonnen de Hagenaars de finale van ALTA na een spannende strijd die op basis van set- en gameverschil werd beslist. “Kampioen worden went nooit.”

Leimonias en ALTA waren dit jaar in de Eredivisie Gemengd de twee beste ploegen en dus ook de terechte finalisten. Zaterdag bereikte de Hagenaars de finale door De Lobbelaer in de halve eindstrijd met 5-1 te verslaan. ALTA won met 4-2 van Zandvoort, waardoor de nummers één en twee van de reguliere competitie op zondag opnieuw troffen.

Leimonias-ALTA finale RM 11062017 012

Singles
Afgelopen donderdag stonden beide teams ook al tegenover elkaar in de laatste speelronde van de reguliere competitie. Toen werd het 3-3, waarbij de Haagse punten werden behaald door de mannen. Het zag er daarom na de twee damesenkelpartijen van zondag zo goed uit voor Leimonias. Irina Bara had dan wel verloren van Bernarda Pera, maar Mihaela Buzarnescu wist haar partij van Sandra Zaniewska ook in drie sets te winnen. Tegenvaller bij de herenenkels was de twee sets nederlaag van de licht geblesseerde Niels Desein tegen een ontketende Nick van der Meer. “Dit was mijn eerste nederlaag deze competitie”, vertelde de Belg aan het eind van de dag. “Ik heb al langer last van mijn pols en daar kwam vandaag een extra kwaaltje bij. Maar Nick stond vandaag ook echt heel goed te spelen.” Maxime Authom wist zijn wedstrijd tegen een goed spelende Antal van der Duim wel te winnen, zodat de stand na de singles 2-2 was.

“wij konden niets anders doen dan onze wedstrijd zo goed mogelijk winnen”

Dubbels
Niet alleen het aantal gewonnen wedstrijden was gelijk, ook het set- en zelfs het gamegemiddelde was exact gelijk. In de twee dubbels zou dus elke game doorslaggevend kunnen zijn.  De dames gingen als eerste de baan op en de start van de Leimonianen was niet best. De eerste set werd met 6-2 verloren. Dat ontging assistent-coach Niels van Hal ook niet die op dat moment  de mannen coachte. “Ik was eigenlijk met twee banen tegelijk bezig. We zaten tussen de games door te rekenen hoe het stond.” De andere Niels vond het een lastige situatie. “Het is heel moeilijk om je alleen op je eigen wedstrijd te concentreren als naast je ook een belangrijke damesdubbel wordt gespeeld”, aldus Desein. “Maar wij konden niets anders doen dan onze wedstrijd zo goed mogelijk winnen.”

Leimonias-ALTA finale RM 11062017 010

Kansen keerden
Gaandeweg de dubbels keerden de kansen. De mannen wonnen de eerste set met 6-4 en namen ook een voorsprong in de tweede en de dames van Leimonias begonnen games te pakken. Toen het bij de vrouwen 5-4 voor Leimonias stond benutte Desein/Authom op 6-4 en 5-1 het tweede matchpoint. Daarmee was de titel een feit, want op basis van het aantal games was de Haagse ploeg niet meer in te halen. Uiteindelijk won ALTA de damesdubbel in drie sets, maar de titel was voor Leimonias.

“ik zie de competitie alleen maar sterker worden”

Cachet
Vreugdetaferelen natuurlijk bij de thuisploeg die al voor de 22e maal nationale titel greep. “Kampioen worden went nooit”, aldus Van Hal “Het is geen vanzelfsprekendheid.” Desein was vooral opgelucht en blij voor de club. We hebben als team een hele goede prestatie geleverd tegen een sterk ALTA. Dit jaar heb ik echt voor de club gespeeld. Wij worden hier enorm geapprecieerd.” Zo komt er voor de proftennissers weer een eind aan twee weken competitie. Van Hal is blij met de tendens die er in de Eredivisie te zien is. “De competitie was dit jaar enorm spannend, niet alleen in de finale zelf maar ook om de play-off plaatsen. Ik doe dit nu vier jaar en ik zie de competitie alleen maar sterker worden. Dat geeft onze titel ook nog meer cachet.”