Redacteur: Alex 't Lam, Fotograaf: Marcel van der Looij

Na bijna twee maanden zonder zege heeft de Haagsche Rugby Club zaterdag eindelijk weer het zoet van een overwinning mogen proeven. Hekkensluiter The Hookers werd in de derby op het veld van de Hagenaars met 30-15 geklopt.

De verdiende winst van HRC was een mooie opmaat voor het lustrumfeestje van de Hagenaars. De club bestaat dit jaar namelijk 85 jaar. Aanvoerder Floris Kieft was dan ook blij met de zege van zijn ploeg. “Eindelijk”, verzuchtte hij in een kort interviewtje op de livestream. “We hebben het biertje nu echt verdiend.”

20171202 - HRC - Hookers - mvdl 06

Rood
Langzaamaan stroomt de ziekenboeg bij HRC leeg, maar desondanks moest de thuisploeg zaterdag een groot deel van de wedstrijd met veertien man spelen. Invaller Carlo Rutten kreeg na ruim een half uur spelen in korte tijd twee gele kaarten, waarvan met name de tweede zeer discutabel was. ‘Een hoge tackle’ oordeelde de referee, maar de speler van The Hookers kwam wel erg laag in zetten met zijn hoofd. Hoe dan ook, de Hagenaars moesten vijftig minuten spelen met een man minder en dat deed de ploeg van coach Silvester Ramaker knap.

Try
Nadat de openingsfase voor de gasten uit Hoek van Holland was, nam HRC de leiding door een try van Ayrton Pieterse na een goede run en hand-off van Tomas Zibolis. Lorenzo Groos converteerde naar 7-0. Diezelfde kicker kreeg na een kwartier de kans de voorsprong te vergroten maar zijn penalty verdween naast de palen. Het restant van de eerste helft vond grotendeels plaats op het middenveld, waarbij HRC het initiatief had. Tot de slotfase toen The Hookers dichtbij een try waren. Vlak voor de rode kaart voor Rutten scoorde Reinier Mostert voor de gasten 7-3 uit een penaltykick.

20171202 - HRC - Hookers - mvdl 10

Straatman
In de tweede helft was niet te zien dat HRC een man minder had. De Hagenaars waren veelvuldig op de helft van de gasten te vinden en kwamen na een interceptie van Jelle Straatman, die de bal naar voren kickte en het ovaal vervolgens zelf op de grond drukte, op 12-3. Groos zorgde met een rake conversie niet alleen voor 14-3, in het kwartier erna breidde het 18-jarige talent met drie rake penalty’s de voorsprong ook nog uit naar 23-3. The Hookers moesten in de slotfase alles op het scoren van tries zetten en slaagden daar tweemaal in. Voor HRC wist ook Straatman na een hoge kick een try te maken waarmee de eindstand op 30-15 kwam.

Theoretisch
Nog twee wedstrijden rest HRC in de reguliere Ereklasse. De kampioenspoule is nog steeds (theoretisch) mogelijk maar hebben de Hagenaars al uit het hoofd gezet. Daarvoor is het afhankelijk van te veel ploegen. Eerst de wedstrijden tegen The Dukes (volgende week) en thuis tegen Oemoemenoe goed spelen en dan volgt zeer waarschijnlijk een competitie in de degradatiegroep.