Home Korfbal HKV Achilles in zinderend duel langs Tilburg

HKV Achilles in zinderend duel langs Tilburg

Redacteur: Erwin de Laleijne, Fotograaf: Joost van Soest

Het was dinsdagavond ‘do or die’ voor de Haagse korfballers van Achilles. In een volle Ockenburgh moest degradant Tilburg opzij worden geschoven om niet zelf in de slipstream van de Tilburgers volgend seizoen een klasse lager te moeten spelen. Aan het eind van de avond stonden de Achillianen aan de goede kant van de score en boven de degradatiestreep, maar dat ging niet makkelijk (26-21).

De formatie van Achilles coach Robèr Pronk kende een nerveuze start. Pronk moest zijn basis op twee plekken wijzigen omdat hij na het geblesseerd uitvallen van Mariska van Willigen afgelopen zaterdag op dinsdagmiddag topscorer Gerald van Dijk zag afhaken. Raquel Chapper startte op de plek van Van Willigen en Twan de Raad moest het gat dat Van Dijk achterliet vullen. De Raad toonde van meet af aan gevaarlijk te zijn en passeerde zijn directe tegenstander een aantal malen, maar had pech in de afronding. Dat gold voor meer Achillianen die de spanning van een degradatiewedstrijd leken te voelen. De Tilburgers, die gezien hun stek op de ranglijst vrijuit konden spelen, kenden die schroom niet en liepen na de 0-2 uit naar 1-5 en 2-6.

Achilles - Tilburg 4 (1 van 1)

One-hander
Met slechts één goal in de eerste tien minuten leek een domper voor de Achillianen in de maak, maar in de vier minuten die daarop volgden scoorden de zwart-witten vijf goals en leek het tij te keren (7-7). Het was echter de degradant die telkens de eerste goal na de gelijkmaker scoorde en zo de druk bij de Achillianen legde. Vlak voor de rust brachten de Brabanders de marge weer op twee. De sterk spelende Dylan Rovers zorgde met een knappe one-hander tijdens de zoemer die het einde van de eerste helft aangaf dat de Achillianen in ieder geval met een hoopvol gevoel de kleedkamer konden opzoeken (9-10).

Op slot
De tweede helft ging gelijk op, maar pas zeven minuten voor het einde wisten de Achillianen voor het eerst op voorsprong te komen (16-15). In de rust werd De Raad al vervangen door Michael Matla die zijn sterke invalbeurt bekroonde met vier belangrijke treffers. Matla kon daarnaast Bastiaan Overwater ondersteunen in de rebound. Overwater toonde weer zijn typerende vechtlust in de confrontaties met zijn lange Tilburgse opponent en bleek in de onderlinge duels de bovenliggende partij. Bij een 18-18 stand was het Matla die de Achillianen naar 20-18 bracht, waarna het nog even spannend werd. Kjeld Verboom bracht met zijn zevende treffer de stand op 24-20, waarna de wedstrijd in het slot zat. Het slotakkoord was voor Chapper die van afstand het feest op de tribune inluidde.

Achilles - Tilburg 7 (1 van 1)

Selectie
Door de overwinning streeft Achilles het Zeeuwse Tjoba voorbij op de ranglijst en is het bijna in veilige haven. Tjoba treft in de laatste competitieronde kampioen Nieuwerkerk. Oud-Achilliaan Bas Harland die trainer is van Nieuwerkerk kan wellicht zijn oude vereniging verzekeren van lijfsbehoud door de Zeeuwen het laatste zetje uit de Overgangsklasse geven. Hoe dan ook heeft de ploeg van Pronk het in eigen hand. “Zeg maar gerust dat de selectie het in eigen hand heeft. Die is breed te noemen. Als je ziet hoe we eerst Malou Abbas kwijtraken, wat Mariska van Willigen uitstekend opvult, die op haar beurt geblesseerd raakt, wat Raquel Chapper vervolgens geweldig oppakt.” Ook bij de heren is er keus voorbij topscorer Van Dijk. “Twan de Raad krijgt vanmiddag te horen dat hij moet starten. Dat legt nogal druk op die jongen, maar hij deed het goed. Hij had alleen pech in de afronding.”

11 maart
Pronk reist met zijn selectie op zaterdag 11 maart voor de slotronde van de competitie af naar Tilburg om het zaalseizoen in stijl af te sluiten. Met een overwinning zal Achilles zich onafhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Nieuwerkerk-Tjoba handhaven.

Doelpuntenmakers Achilles
Bastiaan Overwater (8), Kjeld Verboom (7), Michael Matla (4), Dylan Rovers (3), Raquel Chapper (2), Twan de Raad en Desiree de Bruin (beiden 1).