Home IJshockey Hijs pakt koppositie na tienklapper

Hijs pakt koppositie na tienklapper

Redacteur: Alex 't Lam, Fotograaf: Robert Bos

De ijshockeyers van Hijs Hokij staan eindelijk officieel waar ze al weken horen te staan; aan kop in de BeNe League. De Hagenaars wonnen vrijdag na een veegpartij met 10-1 van Amsterdam Tigers en profiteerden van de nederlaag van de vorige koploper Nijmegen Devils.

Hijs was tegen de rivaal uit Amsterdam in de eigen Uithof superieur. Dat kwam nog niet tot uiting in de eerste periode die slechts werd afgesloten met 2-1. De Hagenaars kwamen door de weer sterk spelende Jurryt Smid op 1-0 door het eerste van vijf Haagse powerplay doelpunten van de avond. Toen Alan van Bentem na een fraaie aanval ook 2-0 maakte, leek de wedstrijd al na een kwartier beslist. Een goede breakaway van good-old John Versteeg luidde echter de Amsterdamse aansluitingstreffer in van Ivan Muso.

Hek van de dam
Tot de 32e minuut wist Amsterdamse Tigers de marge met kunst en vliegwerk op één te houden. Het was opnieuw Smid die de thuisploeg met een mannetje meer op 3-1 schoot en daarna was het hek van de dam. Een minuut later was het al 5-1 door Raymond van der Schuit en een wrap-around van Van Bentem. In de laatste minuten van de tweede periode degradeerde Hijs de tegenstander met nog twee powerplaydoelpunten van Van der Schuit en Jeffrey Melissant; 7-1.

“Tien Tien Tien”
In de derde periode begon Hijs voor de verandering met een man minder door een straf voor Dani van Schilt. Dat weerhield de thuisploeg er niet van te scoren. Oliver Pataky was sneller dan zijn Amsterdamse tegenstander, pikte de puck op en verschalkte goalie Jacob van Duin; 8-1. Toen Bas Britstra een aantal minuten later op gelukkige wijze ook zijn doelpuntje mocht meepikken, hoopte het publiek op de tiende treffer. Die iet lang op zich wachten, maar een minuut voor tijd wist Melissant de Haagse toeschouwers toch te geven waar ze om vroegen; 10-1.

Nummer één
Door de verrassende 5-7 nederlaag van Nijmegen Devils tegen Bulldogs Luik wipten de Hagenaars in de stand over de oude koploper heen. Hijs is nu de terechte en trotse nummer één in de BeNe League. Zaterdag moet de club in Eindhoven deze positie verdedigen tegen de Kemphanen.