Home IJshockey Hijs kan halve finale nauwelijks nog ontgaan

Hijs kan halve finale nauwelijks nog ontgaan

Redacteur: Alex 't Lam, Archieffoto: Robert Bos

Hoewel het nog niet officieel is, kan Hijs Hokij de halve finale van het bekertoernooi eigenlijk niet meer ontgaan. Door de 1-5 overwinning van zaterdag bij Eindhoven Kemphanen staan de Hagenaars na drie wedstrijden met de maximale negen punten ruim aan kop in de poule. Bovendien plaatst ook de nummer twee zich voor de kruisfinale.

In de eerste fase van het seizoen speelde Hijs in korte tijd de eerste drie van zes poulewedstrijden van de beker. Met twee zeges op Eindhoven, de winst vrijdag in de derby tegen Zoetermeer Panters en de daarbij behorende maximale negen punten zijn de hofstedelingen uitstekend begonnen. “We staan nu wel met één been in de halve finale”, denkt ook forward Marco Bommezijn na de 1-5 zege van zaterdag in Eindhoven. “Wij kunnen van iedereen winnen en ik denk dus niet dat er nog iets kan misgaan.”

Ondertal
Hijs had het in de eerste periode tegen Kemphanen lastig met de tegenstander, zichzelf en de arbitrage. Dat leverde twaalf strafminuten op waardoor de Hagenaars veel met een man minder op het ijs stonden. In de zeventiende minuut leverde de thuisploeg, in de weinige tijd dat de ploegen met vijf tegen vijf speelden, de 1-0 op door een doelpunt van Damian Kluijtmans. Kort daarna werd Hijs nieuweling Donny van Musscher naar de strafbank gestuurd, maar dat werd het team van Chris Eimers niet fataal. In tegendeel. In ondertal bracht Jeffrey Melissant de stand in evenwicht. Negen seconden voor het eind van de periode bracht de Slowaakse aanvaller Oliver Pataky met zijn eerste Hijs treffer in een officiële wedstrijd zelfs op 1-2.

Beslist
“We probeerden fysiek te spelen en als de scheidsrechter te strak fluit, krijg je veel straffen”, reageerde Bommezijn op de vele straffen van zijn team in het eerste bedrijf. “ Ik denk dat de scheidsrechter dat zelf ook zag en de tweede en derde periode anders floot.” Het gevolg daarvan was dat Hijs in periode twee de strafbank nauwelijks bezocht en dat was ook terug te zien in het spelbeeld en het scoreverloop. Stace van Bentem en Donny van Musscher (ook met zijn eerste officiële treffer voor Hijs) scoorden voor de hofstedelingen, waarmee met 1-4 de wedstrijd nagenoeg beslist was.

Matchpenalty
“Lekker voor het vertrouwen”, zei Bommezijn over zijn eerste doelpunt van het seizoen en de enige in periode drie. Toch was niet zijn goal, maar de vechtpartij tussen Stace van Bentem en Lucca Kluijtmans het meest memorabel. Beiden werden na rijp beraad naar de kleedkamer gestuurd,  maar de Hagenaar kwam er met een match penalty het slechts vanaf. Hij mist door een schorsing waarschijnlijk de wedstrijd van volgende week. Dan begint voor Hijs de BeNe Liga met een lastige uitwedstrijd bij de winnaar van de Super Cup/Ron Bertelingschaal, Laco Eaters Limburg.