Redacteur: Alex 't Lam, Archieffoto: Robert Bos

De ijshockeymannen van Hijs Hokij wonnen vrijdagavond na een imposante derde periode met 8-2 van Laco Eaters Geleen. Daarmee deelden de Hagenaars een dreun uit aan de Limburgse tegenstander in de halve finale van het bekertoernooi eind december.

Tweemaal stonden Hijs en Laco Eaters dit seizoen tegenover elkaar en beide keren wonnen de Hagenaars. In Geleen werd na overtime gewonnen (2-3) en ook vrijdag in De Uithof hielden de Limburgers lang stand. De gasten kwamen zelfs goed terug na een 2-0 achterstand.  Na de 3-2 van uitblinker Jeffrey Melissant vlak voor eind van de tweede periode kregen de Eaters in de derde periode alle (afgeronde) hoeken van het veld te zien tegen een ontketend Hijs.

Wrap-around
Hijs begon uitstekend aan de topper in de BeNe League. Kort na de eerste powerplay van de avond rondde Jeffrey Melissant zijn eigen aanval fraai af met een wrap-around. In de zevende minuut vergrootten de hofstedelingen de marge naar 2-0. Met een man meer op het ijs stoomde Viktor Gibbs Sjödin op over de rechterkant en bediende de andere import Oliver Pataky die goalie Rowan Delil verschalkte. Halverwege de eerste periode kwam Geleen terug in de wedstrijd door een fraaie goal van Lars van Sloun. Verder werd er niet meer gescoord in het eerste bedrijf.

Ergernis
In de tweede periode viel er niet veel te genieten in De Uithof. Het spel aan beide kanten was rommelig en ook de arbiters werkten niet mee aan een leuk schouwspel. Sterker nog, het inconsequente fluiten van hoofdscheidsrechter Sterkens wekte zoveel ergernis op dat het soms onnodig grimmig werd en Hijs tweemaal met drie tegen vijf spelers kwam te staan. Dat leverde de Limburgers uiteindelijk de 2-2 op van opnieuw Van Sloun. Gelukkig voor de thuisploeg en het weer in groten getale opgekomen publiek werd de periode goed afgesloten. In de laatste minuut schoot Melissant wederom in powerplay de belangrijke 3-2 tegen de touwen.

171201_hys-369

Powerplay
De powerplay van Hijs werkte vrijdagavond sowieso uitstekend. Vroeg in de slotperiode schoot de van een blessure teruggekeerde Joey Oosterveld Hijs op 4-2. Officieel was dit geen powerplay doelpunt omdat Jonas Huovinen een seconde ervoor weer terug het ijs was gekomen van een tweeminutenstraf. In die fase liep Hijs over de tegenstander heen en nadat Marco Bommezijn en Raymond van der Schuit al dichtbij de 5-2 waren geweest, gooide Sjödin na zeven minuten in het derde bedrijf de wedstrijd in het slot, opnieuw met een man meer. Vijf minuten later herhaalde de Zweed dit kunstje met de vierde/vijfde Haagse powerplay doelpunt van de avond; 6-2. In de slotfase bekroonde Melissant zichzelf door shorthanded 7-2 te maken en bepaalde Alan van Bentem de eindstand op 8-2.

Zondag
In de stand is het team van Chris Eimers drie koplopers (Nijmegen, Eindhoven en Geleen) genaderd tot op één punt. Hijs heeft echter wel twee wedstrijden minder gespeeld dan deze ploegen en is samen met Herentals, dat eveneens 17 punten uit zeven wedstrijden heeft, de virtuele koploper. De Hagenaars komen zondag overigens nog een keer aan de bak. In Antwerpen stuit Hijs dan op laagvlieger Phantoms.