Home IJshockey Hijs blijft ongeslagen na winst in derby

Hijs blijft ongeslagen na winst in derby

Redacteur: Alex 't Lam, Fotograaf: Robert Bos

De ijshockeyers van Hijs Hokij hebben ook de tweede bekerwedstrijd in winst omgezet. De Hagenaars versloegen vrijdagavond Zoetermeer Panters met 4-2. De derby zal niet de boeken in gaan als de meest spannende en sprankelende, maar daar zal Hijs niet van wakker liggen.

De overwinning van Hijs op de rivaal was absoluut verdiend. In elk van de drie periodes had de thuisploeg in de weer lekker gevulde Uithof een (licht) overwicht, wat ook tot uiting kwam in de periodestanden (1-0, 1-0, 2-2). In de slotperiode leek Panters een flink pak op de broek te krijgen toen Hijs na een sterke fase de voorsprong uitbouwde naar 4-0. Twee Zoetermeerse doelpunten brachten de spanning terug, vooral met de wetenschap dat Panters vorige week in de slotfase tegen Amsterdam Tigers een achterstand wist om te buigen. Maar Den Haag is Amsterdam niet en Hijs speelde de wedstrijd koelbloedig uit.

Hijs Panters 3

Uitvallen
Al na 48 seconden zat het publiek op het puntje van de stoel toen Jasper Kick het met Joy Turpijn (Panters) aan de stok kreeg. Het bleef bij wat duw en trekwerk, maar duidelijk was wel dat er spanning op de wedstrijd zat. In de eerste periode werden de toeschouwers niet getrakteerd op meeslepend ijshockey. Beide teams kregen wel hun kansjes maar het meest memorabel de eerste tien minuten was het uitvallen van Bas Britstra die ongelukkig terechtkwam na een botsing. Een Zoetermeerse straf leidde uiteindelijk de eerste goal in. Met een man meer kreeg Hijs aanvoerder Alan van Bentem een grote kans maar hij raakte de puck bij een tip-in net niet goed. Even later raakte Jurryt Smid de puck wel uitstekend en zijn schot was de Zoetermeerse  goalie te machtig; 1-0. Beide ploegen kregen nog één kans. Hijs goalie Fabian Schotel was alert bij een breakaway van Cas Staps die de puck iets te ver voor zich uit speelde en een inzet van Joey Oosterveld ging net naast.

Tien minuten straf
In het tweede bedrijf was er meer actie voor beide doelen en voor de arbitrage. Donny van Musscher en Maurice van der Schuit zagen hun schoten gekeerd worden door Panters keeper Villehart Kuusamo en ook Stace van Bentem was dichtbij een tweede Haagse treffer. Aan de andere kant redde Schotel knap op schoten van Michael van Rijswijk en Staps en bracht hij nipt redding bij een grote kans van Ludek Skop. De sterspeler van Panters had het lastig in de Uithof en maakte een geïrriteerde indruk. Dat kwam tot uiting toen hij een harde duw in de rug van Jay de Ruiter gaf die door de niet altijd even consequent leidende Debby Hengst werd bestraft met twee minuten straf plus tien minuten. Doordat Oosterveld hierop reageerde werd hij ook naar de bank gestuurd en was het weer vier tegen vier. Toch waren het de Hagenaars die van deze situatie profiteerde. Een fout in de Panters defensie stelde Van Bentem in staat uit te breken en de 2-0 tussen de legguards van de Zoetermeer goalie te schieten. In de slotfase kreeg Panters nog een tik toen Van Rijswijk Hijs verdediger Maurice van der Schuit uitdaagde voor een knokpartij door zijn handschoenen uit te trekken. Dat kwam hem op een tienminutenstraf te staan.

Hijs Panters 7

Overlopen
De eerste negen minuten van de derde periode waren de sterkste van de Hagenaars. De gasten werden compleet overlopen en dat leidde ook tot twee goals. De eerste was van Jeffrey Melissant die een fraaie combinatie met Raymond van der Schuit goed afrondde. Even later was die laatste alert toen de puck vlak voor het doel los lag waarna hij hem binnentikte; 4-0. Daarmee was het pleit beslecht, tenminste dat dacht iedereen. Uit het niets kwam Panters op 4-1 toen Valentijn Scheffe een rebound achter Schotel wist te krijgen. En met een man minder profiteerde Turpijn in de 52e minuut van Haags puckverlies waarna hij de breakaway doeltreffend afrondde; 4-2. Ondanks deze tegenslag raakte Hijs niet in paniek en bleef de overhand houden. De verdiende zege kwam dan ook niet meer in gevaar. Hijs won de eerste van minimaal vier derby’s dit jaar met 4-2 en nam sportieve revanche voor de bekeruitschakeling van vorig jaar toen Panters zich ten koste van Hijs plaatste voor de halve finale. Nu staan de Hagenaars er na twee van de zes poulewedstrijden met een maximale score uitstekend voor. Bij winst zaterdag in de returnwedstrijd tegen Eindhoven Kemphanen zet de formatie van coach Chris Eimers een grote stap richting de semi finale.