Home IJshockey Hattrick Van der Schuit voorkomt eerste thuisnederlaag Hijs

Hattrick Van der Schuit voorkomt eerste thuisnederlaag Hijs

Redacteur: Alex 't Lam, Archieffoto: Robert Bos

Wat een spanning vrijdagavond in De Uithof! Door drie doelpunten in de tumultueuze slotfase tegen Eindhoven Kemphanen zorgde Hijs Hokij forward Raymond van der Schuit ervoor dat de Hagenaars de ongeslagen status in eigen huis behielden. Hijs won, na met 3-6 achter gestaan te hebben, alsnog met 7-6.

Driemaal eerder was Hijs dit seizoen al te sterk voor de Eindhovenaren, maar van onderschatting was geen sprake bij de thuisploeg. Kemphanen werd vooraf als reuzendoder gezien, mede door overwinningen van de Brabanders op Herentals en Heerenveen. Desondanks bezet Eindhoven slechts een plek in de middenmoot, waar Hijs de ranglijst aanvoert.

Brutaal Eindhoven
De gasten begonnen in De Uithof uitermate sterk en namen via Roderick van Houten brutaal de leiding. In de tiende minuut werd het zelfs 0-2 door een treffer van Nick Verschuren. Hijs moest aan de bak en deed dat ook. Stace van Bentem en Jeffrey Melissant brachten de thuisploeg in korte tijd weer naast Eindhoven, maar het slotakkoord van de eerste periode was toch voor de Brabanders. Nadat Kayo van Zoest de gasten weer op voorsprong had gezet, werd het in de laatste minuut voor de eerste pauze zelfs 2-4 door Mike Verschuren.

Somber
De Haagse koploper van de BeNe League was niet in paniek en ging in het tweede bedrijf op zoek naar het vijandelijke doel. Toen Joey Oosterveld deze vond en er 3-4 van maakte, dacht De Uithof opgelucht te kunnen ademhalen. Eén doelpunt verschil is overbrugbaar. Hard was de klap die Eindhoven uitdeelde toen opnieuw Nick Verschuren er kort voor de zoemer 3-5 van maakte. En toen diezelfde forward er na één minuut in de derde periode ook nog 3-6 van maakte, zag het er somber uit voor Hijs in eigen huis.

Sprookjesachtig slot
Maar als vaker dit seizoen toonden de Hagenaars de ware kracht in de slotfase. Opgezweept door het publiek en met de gedachte aan de thuiswedstrijd tegen Zoetermeer Panters, toen zich een soortgelijk scenario voltrok, ging Hijs hartstochtelijk op zoek naar doelpunten. Toen Oliver Pataky deze vijf minuten later vond en het ‘nog maar’4-6 was, maakte de Uithof zich op voor een sprookjesachtige slotkwartier. Kemphanen had nog wel de kans om de marge te vergroten maar het penaltyshot werd gemist. Toen braken de minuten van Raymond van der Schuit aan.

Hattrick
Met nog acht minuten op de klok tekende de Rotterdammer in powerplay voor de aansluitingstreffer; 5-6. Kort daarna kreeg Van Houten van Eindhoven een domme straf wegens abuse en dat speelde Hijs in de kaart. De hofstedelingen profiteerden van het overtal, opnieuw was het Van der Schuit die in de 54e minuut scoorde en de stand in evenwicht bracht. In de slotfase leek het uit te draaien op overtime, maar daar dacht de man van de wedstrijd anders over. Een minuut voor tijd voltooide Van der Schuit zijn hattrick en bezorgde Hijs Hokij een onwaarschijnlijke en memorabele 7-6 overwinning. Dit tot woede van de gasten die hun frustratie botvierden op de officials wat hen op nog eens twee game misconduct penalty’s wegens abuse kwam te staan.