Bron: Den Haag FM/Omroep West, Archieffoto

De bestuurlijke crisis bij ADO Den Haag heeft er weer een nieuw hoofdstuk bij. Wim Deetman en Martin Jol vertrekken als commissarissen bij ADO Den Haag. Dat hebben zij woensdag aan ADO en de gemeente laten weten. Reden voor het vertrek is dat er belangrijke besluiten bij de club werden genomen zonder de twee hierbij te betrekken.

Wim Deetman werd door de gemeente ruim een jaar geleden aangesteld als commissaris. ADO verkeerde op dat moment in een financiële en bestuurlijke crisis omdat de Chinese eigenaar Wang Hui zijn toegezegde miljoenen niet overmaakte. Wang werd door de rechtbank tijdelijk buitenspel gezet. Zijn aandelen werden ondergebracht bij een externe persoon. Die nam echter keer op keer besluiten zonder die te overleggen met de Raad van Commissarissen, zegt wethouder Tom de Bruijn van Financiën. “Dat uiteindelijk mede hierdoor de heer Deetman geen andere optie ziet dan om per direct terug te treden als commissaris is begrijpelijk, maar spijtig’, aldus de wethouder.

Begroting
Met het vertrek van de commissarissen zijn de problemen rondom ADO niet kleiner geworden. Donderdag moet de club een vastgestelde begroting naar de KNVB sturen. De gemeente, ADO en HFC ADO Den Haag zijn hierover nog met elkaar in overleg. “Afgelopen maandag heeft de gemeente een zesde conceptbegroting ontvangen”, zegt De Bruijn. “Daarnaast wil ADO haar statuten wijzigen. Met beide besluiten moet de gemeente Den Haag, als houder van het prioriteitsaandeel, instemmen. Vanzelfsprekend wordt daarin het door commissarissen Deetman en Jol genomen besluit meegewogen.”

Manders
ADO Den Haag betreurt het vertrek van beiden. Dat staat in een verklaring van ADO-directeur Mattijs Manders. “Ondanks vele constructieve vergaderingen en de nu voorliggende concrete plannen om ADO Den Haag op termijn weer winstgevend te maken, hebben de commissarissen toch besloten niet verder te gaan. Wij betreuren dat zeer. Het afgelopen jaar is er intensief samengewerkt en altijd met als doel de belangen van ADO Den Haag op korte en lange termijn te dienen. Dat was niet altijd makkelijk maar daarbij is altijd goed geluisterd naar de inbreng van alle commissarissen en is daar in de meeste gevallen ook heel concreet naar gehandeld. Hun plotselinge vertrek op dit moment verrast me daarom. Desondanks wil ik Deetman en Jol danken voor de samenwerking en hun inspanningen en tomeloze energie. Zonder hun betrokkenheid en inzet waren we niet zo ver gekomen.”

Bron: Den Haag FM/Omroep West