Home Column Column; Sport voor iedereen?

Column; Sport voor iedereen?

Columnist en fotograaf: Frank van der Leer

Ik geef het eerlijk toe, al heel wat keren zag ik het logo op de knalgele shirts van de bondsscheidsrechters bij hockey voorbijkomen. Toch was het pas dit weekend dat ik attent werd gemaakt op wat er achter dat logo van het “Jeugdsportfonds” schuil gaat.

Door het slechte weer of een te druk leven is het is niet altijd fijn om aan je conditie te werken, maar afgelopen weekend was het weer even genieten. Via de MeeùsFitClub liep ik een 15 km trail op het Nationale park de Hoge Veluwe. Het was prachtig. Alle ingrediënten voor een geslaagde loop waren aanwezig. Mooi weer, gezellige mensen, schoenen, kleding, tijdregistratie en alle overige voorzieningen die je op zo’n dag tegen kan komen. Het mag wat kosten zou je zeggen.

HockeyShoot_IMG_5914_20171008

Één van de deelnemers was Erben Wennemars, hij behoeft eigenlijk geen introductie, de man uit Dalfsen heeft heel wat plakken met schaatsen bij elkaar gereden en kan nu gerekend worden tot een echte BN-er. Maar hij is naast bekend schaatser ook ambassadeur van het Jeugdsportfonds. In een enthousiast verhaal spiegelde hij ons voor dat het natuurlijk geweldig is om te sporten, maar dat er een grote groep kinderen is die niet deel kan nemen aan sportactiviteiten.

1 op de 8 kinderen leeft in armoede
Je zou het in zo’n entourage waar ik afgelopen weekend was niet verwachten, maar In Nederland leeft 1 op de 8 kinderen in armoede. Dat zijn ruim 423.000 kinderen waarbij de ouders geen geld hebben voor een sportclub.

Het Jeugdsportfonds geeft financiële ondersteuning aan gezinnen die moeten rondkomen van een bestaansminimum. Hierdoor krijgen ook deze kinderen de kans om te sporten. Sport is niet alleen heel gezond voor de ontwikkeling van je lichaam, maar het geeft voor kinderen ook een uitlaatklep. Iedereen weet hoe mooi het is om samen een sport te beoefenen, je doel te bereiken of lief en leed te delen tijdens wedstrijden.

Vele kleine bijdragen maken iets groots
Iedereen die zelf wél de mogelijkheid heeft om te sporten, zou hier eigenlijk even bij stil moeten staan. Een kleine bijdrage is zo gepiept. SMS het woord JUICH naar 4333 en doneer zo eenmalig € 2,50 aan het JeugdSportFonds. Dat sport toch net even wat lekkerder!

Frank van der Leer