Home Column Column; Foto voor de krant

Column; Foto voor de krant

Columnist en fotograaf: Frank van der Leer

Als fotograaf ben ik regelmatig langs de lijn te vinden voor HaagseTopsport.nl. Hoe mooi is het om je foto’s op zondagavond terug te zien bij een sportverslag op internet.

Misschien komt het door mijn leeftijd, maar toch vind ik een foto van mijzelf in de krant pas echt het toppunt. Ik kan een dag met een glimlach lopen als mijn foto in het Haagse sportkatern staat afgedrukt.

Op de afgelopen Haagse Korfbaldagen kwam mijn vuurdoop voor het maken van foto’s van korfbal. Twee finales stonden op het programma en één van die foto’s zou in AD Haagse Courant worden geplaatst. Je mag best weten dat ik daar vooraf best wat gezonde spanning door had.

Het is prima gelukt, ik had geslaagde actiefoto’s, beeldvullende wedstrijd acties, close-ups van spelers in actie en natuurlijk ‘de juich-foto’ van de winnaars.

Dan komt het kiezen, ik kan alleen de drie beste foto’s naar de krant sturen. Niet meer en niet minder. Maar wat is nou de beste plaat? Van de drie verschillende foto’s is uiteindelijk de juich-foto gekozen door de redactie, maar ik bleef met de vraag zitten: “wat dit nu de optimale krantenfoto?” Toen ik voor een ander artikel drie foto’s had doorgestuurd stelde ik die vraag aan de chef sportredactie.

“Als fotograaf stuur ik steeds drie foto’s in. Dat is mijn keuze op basis van smaak of gevoel, maar een fotoredactie kijkt daar misschien heel anders naar. Wat is nou een echte goede krantenfoto?” Daar kreeg ik een verrassend maar heel verhelderend antwoord op: “Kijk eens naar de drie foto’s die je net gestuurd hebt van Roxanna Monkou” (keeper bij het dames1 team van ZVV Den Haag).

13-10-2017: Zaalvoetbal vrouwen: ZVV Den Haag-HBSS : Den Haag

Morgen plaatsen we een artikel dat Roxanna een overstap gaat maken van zaalvoetbal naar veldvoetbal. Dat wordt een 1-kolomfoto waarop we een portret van haar nodig hebben, maar liefst één waarbij je ook kan zien dat ze keeper is. Prima plaat dus voor dit doel.

13-10-2017: Zaalvoetbal vrouwen: ZVV Den Haag-HBSS : Den Haag. Roxanne Monkou.

Maar misschien plaatsen we een week later een heel interview met Roxanna in de krant, dan wil je geen portret maar eerder een foto waarop zij in actie is. In dat geval zal de keuze eerder op de tweede foto vallen.

13-10-2017: Zaalvoetbal vrouwen: ZVV Den Haag-HBSS : Den Haag. Roxanne Monkou baalt van de enige bal die ze doorlaat in deze wedstrijd.

Als we echter een bericht in de krant zetten waarbij ze in een wedstrijd met 5-0 verloren hebben van de hekkensluiter. Dan zouden we zeker kiezen voor de derde plaat. De boosheid en ergernis straalt er vanaf en geeft precies weer wat er over de wedstrijd te zeggen is.”

Tja, wat is een goede krantenfoto? Geen antwoord op te geven dus, maar dit was wel een leerzaam ‘kijkje in de keuken’ en het maakt mijn beeld op foto’s in de krant toch weer een beetje anders.

Frank van der Leer