Home Rugby Belangrijke maar benauwde zege HRC

Belangrijke maar benauwde zege HRC

Redacteur: Alex 't Lam, Fotograaf: Marcel van der Looij

De rugbyers van HRC hebben zaterdag de zeer belangrijke competitiewedstrijd tegen Ascrum met 15-11 gewonnen. Daardoor stijgen de Hagenaars naar de zesde plaats in de Ereklasse en is de club weer terug in de strijd om de kampioenspoule.

HRC en Ascrum stonden voorafgaand aan het onderlinge duel van zaterdag met vijf punten uit drie wedstrijden op de gedeeld zevende plaats van de Ereklasse. Een plek bij de top zes na elf wedstrijden is nodig om zich te plaatsen voor de kampioenspoule waarin er in de rest van het seizoen gestreden wordt om de prijzen. De Haagsche Rugby Club wist de rivaal ternauwernood van zich af te houden maar veel langer had de wedstrijd niet moeten duren.

Gelijkwaardig
De wedstrijd aan het Theo Mann Bouwmeesterlaan begon met enige vertraging doordat de Amsterdammers door het slechte weer later in de hofstad waren aangekomen. Na de kick-off en een gelijkwaardige openingsfase namen de Hagenaars een licht overwicht. Daarin wist international Ayrton Pieterse het eerste gaatje in de verdediging van Ascrum te vinden wat de eerste try opleverde. Doordat de conversie werd gemist bleef het 5-0. HRC kwam vervolgens goed weg doordat de gasten vlakbij de Haagse tryline een overtreding maakten. Het was echter uitstel want kort daarna kwamen de hoofdstedelingen een kwartier voor rust toch op 5-5.

7-10-2017, Den Haag, HRC - Ascrum

Pieterse
De slotfase van het eerste bedrijf was weer voor de formatie van coach Silvester Ramaker. Een goede aanval van Jan Willem de Muinck Keizer en Rik van Dijk kon alleen afgestopt worden met een overtreding. De terechte penalty werd door Lorenzo Groos feilloos benut; 8-5. Kort voor rust zorgden de twee eerdere puntenscorers voor de Hagenaars voor een nog grotere voorsprong. Pieterse rondde een goede aanval af met de tweede try van de dag en Groos benutte dit keer de conversie wel. Daarmee was 15-5 de ruststand.

Kunst en vliegwerk
In de tweede helft werd de krapte van de selectie van HRC weer duidelijk zichtbaar. De Hagenaars waren al begonnen zonder een flink aantal basiskrachten en kregen deze wedstrijd ook nog eens te maken met blessures voor Renger van Eerten, Rik van Dijk en in de slotfase ook dubbel tryscorer Pieterse. Ascrum had na rust letterlijk en figuurlijk de (gure) wind in de rug en dat leverde in de eerste twintig minuten ook twee rake penalty’s op waarmee de achterstand werd verkleind naar 15-11. De thuisploeg kwam nauwelijks onder de Amsterdamse druk uit en had daarbij veel overtredingen nodig. Het had geluk dat Ascrum niet alle kicks wist te benutten. Met kunst en vliegwerk werd het slotoffensief van de gasten afgewend, waardoor HRC een belangrijke maar zeer benauwde 15-11 zege boekte.