Redacteur: Martin van Oostveen, Archieffoto: Robert John Henderson

ADO Den Haag heeft zaterdagavond in Deventer kansloos met 3-1 verloren op bezoek bij Go Ahead Eagles. Hierdoor staan de groengelen plotseling achttiende en laatste in de eredivisie. De kersverse technische staf bestaande uit Fons Groenendijk en Dirk Heesen had een basisplaats ingeruimd voor de herstelde Dion Malone, die door een rode kaart voor doelman Setkus eveneens zijn debuut maakte in het Haagse doel.

De formatie van Groenendijk kon de eerste helft van de absolute degradatiekraker niet imponeren. Ook de gastheer kon het in de eigen Adelaarshorst, thuishaven van de ‘Eagles, aanvankelijk niet bolwerken in de “6-puntenwedstrijd”. Er vielen aan beide kanten nauwelijks kansen te noteren. Toch kwam Go Ahead Eagles kort voor rust op 1-0. Een voorzet van oud ADO-speler Jarchinio Antonia werd nog lichtjes geraakt door doelman Ernestas Setkus maar dit was niet genoeg om Sam Hendriks, de spits van de Eagles, het scoren te beletten. Met de 1-0 zochten de beide teams ook de kleedkamer op voor de rust.

Ingrijpen
In de rust was Groenendijk direct genoodzaakt in te grijpen om ADO Den Haag in aanvallend opzicht meer te brengen. Mike Havenaar maakte na een blessure zijn rentree weer voor de residentieploeg en ook Sheraldo Becker moest de Haagse ploeg op de flanken van het nodige aanvallende gevaar voorzien. De wissels brachten ADO echter niet de gewenste omslag in het wedstrijdbeeld. Alleen Havenaar was een keer heel dichtbij. Na amper een kwartier spelen was het de thuisploeg die de voorsprong vergrootte (2-0). Wederom was het Hendriks die ADO pijn deed.

Rood
Tot overmaat van ramp moest ADO Den Haag met nog een kwartier spelen op de klok met tien man verder. Doelman Setkus beging een overtreding net buiten het strafschopgebied en ontnam de Eagles daarmee een scoringskans. Omdat ADO al 3 keer had gewisseld, nam niet reserve-doelman Robert Zwinkels plaats onder de lat, maar moest er een veldspeler op doel. Het was Dion Malone die de handschoenen aankreeg en ervoor moest zorgen dat de voorsprong van de thuisploeg niet groter zou worden.

El Khayati
ADO Den Haag leek in de slotfase nog even op een gelijkspel te mogen hopen. Een toegekende strafschop na een overtreding op Tom Beugelsdijk werd door nieuwkomer Nasser el Khayati binnengeschoten. In de slotseconde moest de “doelman” Malone van ADO Den Haag zijn meerdere erkennen in een lob van Marcel Ritzmaier die de 3-1 op het scorebord schoot.

Feyenoord
Met het teleurstellende 3-1 verlies  is het debuut van trainer Fons Groenendijk flink in het water gevallen. ADO Den Haag zakt tevens af naar de achttiende plaats in de Eredivisie en neemt daarmee de spreekwoordelijke rode lantaarn over van Go Ahead Eagles dat nu zestiende staat en daarmee voorlopig de degradatiezone heeft verlaten. Volgende week zondag komt koploper Feyenoord op bezoek in het Kyocera-stadion.