Redacteur: Ronald Mooiman, Fotograaf: Robert John Henderson (archief)

De gezichten van spelers, trainers en fans stonden zaterdagavond na de kansloze nederlaag bij Go Ahead Eagles, nota bene tot dit weekeinde de hekkensluiter in de Eredivisie, op onweer. Zondag is er een kans op de ultieme revanche. Dan komt koploper Feyenoord op bezoek in het Kyocera Stadion.

De nederlaag bij hekkensluiter Go Ahead Eagles laat diepe sporen na in het zelfvertrouwen van het elftal van de nieuwe trainer Alfons Groenendijk. In Deventer verliezen is mogelijk, maar de manier waarop was er een waar nog lang over nagepraat zal worden. Een kansloze 3-1 nederlaag, de Haagse treffer kwam op naam van nieuwkomer Abdenasser El Khayati, viel de nieuwe trainer ten deel. Ook hij liet weten geschrokken te zijn van het niveau van zijn elftal. Aan hem nu, samen met zijn technische staf, en natuurlijk de spelers, om de ommekeer tot stand te krijgen.

Onverslaanbaar
Koploper Feyenoord komt op bezoek, een elftal dat momenteel onverslaanbaar lijkt. In de strijd om de landstitel kunnen de Rotterdammers zich ook geen puntverlies veroorloven. Maar voor ADO Den Haag geldt hetzelfde. De Hagenaars staan momenteel als laatste op de ranglijst. Clubs in de onderste regionen pakken de laatste tijd punten en dat is nu net wat de groengelen nodig hebben om van die laatste plek af te komen: Haagse bluf en punten.

20170203-ADOVIT-RJH (9)

Clubicoon
Feyenoord had afgelopen zaterdag in De Kuip weinig moeite met FC Groningen. Oud-ADO Den Haag speler Jens Toornstra, die de voorkeur kreeg boven clubicoon Dirk Kuyt, was tweemaal succesvol. Een andere voormalige ADO Den Haag speler, Eljero Elia, onlangs nog uitgeroepen tot beste Sportman van Den Haag, en de enige Hagenaar ooit in een WK-finale, verkeert in een geweldige vorm. Zaak voor de Haagse verdedigers om goed bij de les te zijn tegen de Rotterdamse wervelwind.

Geschiedenis
Wanneer we naar de geschiedenis van de onderlinge ontmoetingen kijken, dan valt op dat de Hagenaars het zeker niet slecht doen in eigen huis tegen de ‘club van Zuid’. In de eredivisie speelden zij 42 maal tegen elkaar in Den Haag. 16 Maal bleef de winst in eigen huis, terwijl de Rotterdammers 15 maal met de zege huiswaarts reden. De wedstrijd eindigde 11 maal in een remise.

Positief
De 12 duels die na de eeuwwisseling tussen beide clubs in Den Haag werden gespeeld, laat ook een positieve balans zien in Haags voordeel (5 maal winst, 3 maal gelijk en 4 maal verlies). Het vorige seizoen werd Feyenoord in het Kyocera Stadion met 1-0 verslagen door een eigen treffer van Feyenoord verdediger Sven van Beek. Eerder dit seizoen verloor ADO Den Haag in De Kuip met 3-1. De Haagse treffer kwam toen op naam van Ludcinio Marengo.

De aftrap van het duel tussen ADO Den Haag en Feyenoord vindt in het Kyocera Stadion om 16.45 uur plaats.