Home Korfbal Achilles tevreden met punt tegen Pernix

Achilles tevreden met punt tegen Pernix

Redacteur: Raquel Chapper, Archieffoto: Jet van Bergen en Henegouwen

De korfballers van HKV Achilles pakten zaterdag in Leiden een punt tegen de nummer twee van de ranglijst Pernix (27-27). Een belangrijk punt voor handhaving in de Overgangsklasse, waar ook oud Achilliaan Bas Harland (coach Nieuwerkerk) blij mee zal zijn. Die ploeg speelt aankomende zaterdag hun kampioenswedstrijd. 

Aan de thuiswedstrijd tegen Pernix in Sporthal Ockenburgh hield Achilles een kater over. Een echte korfbalthriller voor de Haagse ploeg, maar één zonder happy end; er werd uiteindelijk 30-31 verloren. Het gaf echter wel vertrouwen dat er in de return in Leiden wat mogelijk was voor de Hagenaars. De afgelopen weken wist coach Rober Pronk waar hij zijn ploeg op moest trainen “We zouden de veel scorende dames van Pernix geen ruimte geven. En ik mag onze dames een groot compliment geven, dit hebben ze perfect uitgevoerd,” aldus Pronk zaterdag na de wedstrijd. Het dames kwartet van Pernix wist slechts een derde  van de goals voor hun rekening te nemen.

En …?
Achilles startte zaterdag niet sterk tegen Pernix. Er werd de gehele eerste helft tegen een kleine achterstand aangekeken. Het was vooral Gerald van Dijk die zijn ploeg aanvallend op sleeptouw nam. In de eerste helft was hij al acht keer trefzeker. De ruststand was net als in Ockenburgh vrij hoog en licht in het voordeel van de Leidse ploeg; 17-16. Het beloofde een strijdvolle tweede helft te worden. Na rust werd het gat groter, een moeilijke Haagse fase brak aan. Achilles had het geluk dat ook Pernix niet makkelijk wist te scoren, waardoor de thuisploeg niet ver uitliep. Michael Matla kwam in het veld voor Dylan Rovers, waarmee Pronk net iets meer scorend vermogen in de ploeg bracht. Dit wierp zijn vruchten af, in de laatste knotsgekke en spannende fase wist Matla tweemaal te scoren. Het Haagse heren kwartet zorgde voor aansluiting en….

4.1 seconden
De eindfase was wederom net als in Ockenburgh erg spannend. Pernix kwam 27-26 voor. Maar ditmaal wist Achilles wel een punt mee te pikken. Van Dijk wist namelijk vanaf de strafworp stip de 27-27 binnen te werken. Beide ploegen mochten hierna nog één keer een aanval starten, dit leverde aan Leidse zijde nog wat mooie kansen op, er werd echter niet gescoord. Met nog 31 seconden op de klok was Achilles aan de beurt. Niemand durfde te schieten, je zag de spelers denken ’gelijkspel is toch beter dan verliezen’. Met nog 4.1 seconden op de klok schoot de zuivere Kjeld Verboom vanaf ongeveer 4 meter, helaas was deze net te kort.

Driemaal winst
Het gelijkspel voelde voor Achilles als een overwinning, weer een puntje richting handhaving. Achilles treft aanstaande zaterdag Rust Roest, waarvan eerder dit seizoen werd gewonnen. Daarnaast moet Achilles nog tweemaal het al bijna gedegradeerde Tilburg. Voor Achilles is helder dat er drie keer gewonnen moet worden. Een moeilijke maar zeker geen onmogelijke taak. “Volgende week hebben we de steun van het publiek nodig om vier punten in Den Haag te houden,” aldus Pronk.

Doelpunten Achilles
Gerald van Dijk (11), Kjeld Verboom (7), Bastiaan Overwater (3), Dylan Rovers, Michael Matla (beiden 2), Mariska van Willigen, Valerie Pronk (beiden 1).